La monarquia espanyola naufraga a Europa, i la seva imatge està cada dia més deteriorada. El principal diari alemany, Frankfurter Allgemeine, dedica avui un reportatge demolidor a Joan Carles I i apunta que tota la corona com a institució ha entrat en crisi a Espanya. Amb el títol de "Vergonya reial", el rotatiu repassa les darreres polèmiques protagonitzades pel monarca emèrit, que al seu entendre fa que la corona espanyola visqui en una "crisi perenne".

"Està creixent el malestar a Espanya amb l'exrei Joan Carles. Ha pagat més de 5 milions en impostos endarrerits a Hisenda. Però això ho arregla tot?", es pregunta, i la resposta és que no. El Frankfurter indica que, tot i que el rei emèrit volia tornar a Espanya després d'aquesta regularització amb el fisc, "no sembla que això aplani el camí de la seva tornada" després que va fugir a Abu Dhabi. "La monarquia [espanyola] no surt de la seva crisi perenne a mesura que apareixen més detalls del luxós estil de vida de Joan Carles, que va mostrar poc interès per les lleis fiscals en vigència, després de la seva abdicació el 2014", apunta.

Frankfurter

"Vergonya reial", titula el 'Frankfurter Allgemeine', considerat el principal diari alemany

El diari afirma que els milions endarrerits que ha pagat Joan Carles han estat sufragats "pels seus amics rics, una dotzena d'empresaris i aristòcrates que li han concedit préstecs privats". I n'explica la causa: "Segons sembla, l'exrei no té prou diners de fonts no-problemàtiques, com exigeix l'Agència Tributària". També afirma que "no està clar" qui paga l'estada del rei emèrit a Abu Dhabi. "Inicialment es va dir que era el convidat del príncep hereu dels Emirats Àrabs Mohammed bin Zayed", recorda. Però els mesos passen.

El diari alemany no fa encara referència a l'escàndol protagonitzat per les infantes Elena i Cristina, que s'han vacunat als Emirats sense esperar el seu torn a Espanya. Ambdues es van vacunar a principis de febrer, coincidint amb un viatge a Abu Dhabi per visitar el seu pare, Joan Carles I. Pròximament els tocaria la segona dosi. 

Amb el viatge als Emirats han pogut esquivar l'estratègia de vacunació a Espanya, ja que de moment només es distribueix entre les persones de més de 80 anys, grans dependents i treballadors essencials com metges, professors o membres de les forces armades i equips d'emergències.

Les dues vacunes que es distribueixen als Emirats són la Pfizer i la Simopharma. La primera està limitada a uns centres concrets com el Zabeel, l'Al Mizhar, el Nad Al Hamr o el Barsha. Pel que fa a la vacuna xinesa, és la més estesa a tota la població.