Figures polítiques de diversos partits han lamentat aquest dilluns la mort de l'exlehendakari basc José Antonio Ardanza als 82 anys. Els primers a reaccionar han estat els companys del seu propi partit, com ara Juan José Ibarretxe, que va ocupar el càrrec de vicelehendakari quan Ardanza era el lehendakari del govern basc. "Amb el lehendakari Ardanza se n'ha anat una part del nostre poble... però amb el que va fer, una altra gran part quedarà amb nosaltres per sempre", ha dit l'exlehendakari Ibarretxe. També ha reaccionat l'actual president del PNB, Andoni Ortuzar, qui ha assegurat estar "commocionat" per la notícia de la mort d'Ardanza. "A més d'una personalitat que institucionalment ho ha sigut tot en aquest país, se'ns en va un gran abertzale que va viure l'exili i la clandestinitat", ha dit Ortuzar.

El Lehendakari Urkullu també ha volgut dir la seva i ha destacat la feina "sense descans" d'Ardanza per la pau i la recuperació econòmica i industrial. "Sempre ha actuat en representació del Partit Nacionalista Basc", ha reivindicat Urkullu, qui ha mantingut contacte durant les últimes setmanes amb la família d'Ardanza. "El lehendakari Ardanza ha sigut un referent polític i institucional de primer ordre a Euskadi. Persona de sòlids valors humanistes i democràtics, va defensar el seu ideari sempre des del respecte als drets humans, la pluralitat i la convivència democràtica", ha afegit. El candidat del PNB a lehendakari en les eleccions del pròxim 21 d'abril, Imanol Pradales, també ha enviat un missatge reivindicant la figura d'Ardanza: "Autogovern, pau, convivència, reindustrialització, pluralisme de la societat... Un model per a tota una generació", ha dit Pradales, qui ha reconegut sentir admiració per Ardanza. 

Junts també reivindica la figura d'Ardanza

Des de Catalunya, el president Puigdemont també ha reaccionat a la mort d'Ardanza, a qui ha descrit com un "home de pau" i "fidel a la seva nació". "El meu condol a la seva família, al seu partit i al poble basc", ha afirmat el candidat de Junts el pròxim 12 de maig. El secretari general de Jutns, Jordi Turull, ha traslladat el seu condol al PNB i al seu president, Andoni Ortuzar, i ha descrit Ardanza com una "persona molt compromesa amb la pau, amb la llibertat i amb Euskadi". 

Dirigents d'altres formacions polítiques que estan gairebé als antípodes del que representava Ardanza també han reivindicat el valor polític de l'exlehendakari del País Basc. Un d'ells és el candidat a lehendakari a les eleccions del pròxim 21 d'abril per Bildu, Pello Otzandiano, que ha enviat les seves condolences als familiars i amics d'Ardanza. També el president del grup parlamentari del PP al País Basc, Carlos Iturgaiz, ha lamentat la mort d'Ardanza. "Va ser un home de principis, humà i íntegre", ha reivindicat el popular. Així mateix, l'Athletic Club també ha lamentat la mort d'Ardanza i ha publicat una fotografia amb l'expresident del club de futbol Pedro Aurtenetxe en la inauguració d'Ibaigane com a seu social del club el 1998. També ho ha fet el secretari d'organització del PSOE i negociador amb Junts per Catalunya, Santos Cerdán: "El meu condol per a la família i els seus companys del PNB". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!