L’epidemiòleg Oriol Mitjà s’ha alineat amb la CUP pel que fa a les propostes de salut. Mitjà ha participat en una conversa amb la candidata de CUP-UNCPG, Dolors Sabater, on ha afirmat que “Les propostes que planteja la CUP en l’àmbit de la salut són l'únic camí per tirar endavant”.
En la conversa s’aborda la gestió sanitària de la pandèmia per part del Govern de la Generalitat i el de l’Estat espanyol, l’externalització i la privatització dels serveis públics i la relació entre la salut pública, les retallades i la manca de polítiques d’esquerres de la darrera dècada.
En aquest sentit, es critica el fet que durant la gestió de la crisi propiciada per la Covid-19, JxCat i ERC no hagin posat tots els recursos de la sanitat pública i concertada a disposició de la sanitat pública.
Mitjà ha afirmat també que la gestió de la pandèmia a casa nostra va començar malament perquè “va arrelar la idea que els pobres polítics no tenien marge de maniobra”, i ha insistit que es tracta d’una visió “eurocentrista”. “Ens comparem amb els països que tenim al voltant i que també ho han fet malament i no ens comparem amb països d’altres llocs del món on ho han fet bé”, ha afirmat, posant com a exemple els casos de Tailàndia, la Xina, Nova Zelanda i Mongòlia, tot insistint que la clau estava a fer “programes verticals, deslliurats de processos burocràtics i amb finançament a part”.
L’epidemiòleg ha insistit que ha “anat molt millor als països que han anat ràpid i han transmès la informació de forma transparent, i on premiaven menys l’individualisme, on la resposta col·lectiva era més important”, i per això ha criticat que els dirigents “no ens han escoltat”. “Si haguessin donat veu a la comunitat, haurien pres decisions diferents, potser hauríem escollit un confinament sever com a la Xina”, ha afegit, per assenyalar que des de la classe dirigent “hi havia la por que això tingués un cost polític i de gastar molts diners” i que, a més, va prevaldre “la sensació que ho podien fer tot sols”.
“Sensació de menyspreu”
Mitjà ha carregat contra el Govern, tot assenyalant que hi havia una “sensació de menyspreu, de superioritat de nosaltres estem per damunt de tot això i no ens calia ajuda de ningú”. “Hi havia problemes a residencies afers socials educació salut treball, no hi havia coordinació”, ha insistit l’epidemiòleg, fent seu el discurs de Sabater de posar “el bé comú davant de tot”.