El rei Felip VI dirigirà un missatge sobre Catalunya als espanyols a les 21 hores, segons ha informat la Casa del Rei. És el primer cop que un monarca espanyol fa un missatge d'urgència des que ho va fer Joan Carles I amb motiu del cop d'Estat del 23 de febrer del 1981.

El monarca apareixerà després de mantenir silenci sobre la qüestió en les últimes setmanes. L'última vegada que Felip VI es va referir a la situació a Catalunya va ser el passat 13 de setembre a Conca, en els Premis Nacionals de Cultura. En aquell acte, el Rei va garantir que la Constitució prevaldria “sobre qualsevol trencament" de la "convivència en democràcia" i que "els drets que pertanyen a tots els espanyols seran preservats" davant "els que se situen fora de la legalitat constitucional i estatutària".

Agendes anul·lades

La Casa Reial havia anul·lat els actes de l'agenda per a aquesta setmana —igual que el president espanyol, Mariano Rajoy— en previsió dels esdeveniments que poguessin tenir lloc a Catalunya. A més, Felip VI no va fer cap declaració aquest diumenge 1-O, malgrat els greus incidents provocats per les càrregues policials als col·legis electorals, que van generar més de 800 ferits.

Finalment, es pronunciarà aquest dimarts, coincidint amb l'aturada de país i les manifestacions contra la violència policial a tot Catalunya.

El passat divendres, tant la Casa del Rei com la Moncloa van fer públiques les agendes de Felip de Borbó i Mariano Rajoy, respectivament, on cap de les dues incloïen cap activitat oficial "amb cobertura informativa" entre els dies 2 i 8 d'octubre. Tot i no especificar-se explícitament el motiu, la inexistència d’actes públics del monarca es va interpretar com a preparatori per poder seguir els esdeveniments a Catalunya.

893 ferits

En tot cas, el missatge reial arriba dos dies després de la violenta acció de la policia espanyola i la Guàrdia Civil contra la ciutadania que participava en el referèndum d’autodeterminació convocat pel Govern el passat diumenge, 1 d’octubre, que van ocasionar 893 ferits, a més de danyar seriosament la imatge espanyola arreu del món, malgrat que el Govern espanyol ha intentat encobrir la realitat assegurant que les forces policials espanyoles haurien actuat amb "proporcionalitat".