Una gran pancarta amb el lema "Mantinc el català" ha aparegut penjada aquest diumenge a l'exterior del Camp Nou, coincidint amb el Clàssic. Ha estat una acció de l'entitat Mantinc el català, una organització sense ànim de lucre que treballa en la defensa de la llengua catalana, i se centra especialment a animar els catalanoparlants a mantenir el català en les converses amb persones no catalanoparlants, sempre que l'entenguin. L'objectiu és "reforçar l'ús social del català", que es troba sota mínims, i fer que llengua continuï sent útil i necessària. 

La pancarta es va presentar públicament a Vic el passat cap de setmana i aquest diumenge un grup de voluntaris l'ha penjat a la part externa del camp a primera hora de la tarda, al costat de la porta principal de la travessera de les Corts. Així, l'afició blaugrana i també la madridista han vist el cartell en entrar a l'estadi on es juga un partit decisiu de La Lliga. 

L'ús social del català, sota mínims

Segons l'enquesta d'usos lingüístics de la població del 2018, l'últim estudi disponible sobre l'estat del català, el 94,4% de la població de Catalunya entén el català i el 81,2% el sap parlar. Tanmateix, un 23,6% no l'usa mai i un 24,9% el fa servir poc al llarg d'un dia. D'altra banda, un 18,5% l'usa molt, un 17,6% l'usa força i un 15,5% l'usa mitjanament. A l'hora de començar una conversa, un 52,5% dels enquestats ho fa en català sempre o sovint, mentre que un 47,5% ho fa poques vegades o mai. 

Aquesta enquesta no ofereix dades sobre el percentatge de catalanoparlants que canvien al castellà, però aquesta informació es pot trobar a l'informe anual de Plataforma per la Llengua. Segons l'Informecat 2021, 8 de cada 10 catalans canvien de llengua quan algú els parla en castellà "per respecte" o "per educació". En l'informe del 2022, a més, apunten que un 50,9% dels catalanoparlants consideren que canviar al castellà quan algú els parla en aquesta llengua no implica cap amenaça per al català. També revela que més d'un 40% dels catalanoparlants es dirigeixen directament en castellà als desconeguts que creuen que no són catalans.