El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha llançat un missatge a la nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, sobre l'anomalia que suposa l'absència a l'Eurocambra de tres eurodiputats catalans: Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comin.

"No podem deixar sense veu a més de dos milions de ciutadans europeus i aquesta és una qüestió que s'ha de resoldre", ha assegurat Bosch des de la seu de la delegació del Govern a Nova York, on es troba de viatge oficial. Bosch demana que "la democràcia imperi a Europa" i que el Parlament Europeu sigui un lloc on els ciutadans puguin enviar els seus representants. "Hi han de ser", ha sentenciat.

El conseller d'Acció Exterior també ha acusat el govern espanyol i "els poders de l'estat" de voler "impedir amb traves burocràtiques i formalitats" que Junqueras, Puigdemont i Comín puguin prendre possessió del seu escó a l'Eurocambra i deixant sense representació els ciutadans europeus que els van votar 

En aquest sentit, aquest mateix dimarts, el president de l'Aliança Lliure Europea (ALE) a l'Eurocambra –on s'integra ERC–, Alyn Smith, ha reclamat a Ursula von der Leyen que sigui una "intermediària honesta" en l'afer català. Smith ha apuntat també al diàleg com a "única solució".