El bufet panameny Mossack Fonseca, especialitzat en la gestió de capitals i patrimonis, ha patit la filtració periodística més important de la història en una investigació internacional que ja ha estat batejada com "Els papers de Panamà", en què s'han vist implicats fins a 12 caps d'Estat i 140 polítics i funcionaris de tot el món, segons ha comunicat el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) amb seu a Washington.

Agafant el relleu dels documents d'interès públic filtrats per WikiLeaks, la macrofiltració sobre comptes opacs liderada per l'ICIJ i el diari alemany Süddeutsche Zeitung que ha estat compartida amb un centenar de mitjans de comunicació, inclou 11,5 milions de documents sobre els pràcticament quaranta anys que porta funcionant Mossack Fonseca, entre els cinc primers bufets del món en empreses "offshore", és a dir, societats constituïdes en un país diferent del què resideixen o operen i amb vinculació a paradisos fiscals. Més concretament, "Els papers de Panamà" inclouen informació de més de 240.000 empreses deslocalitzades a més de 200 països i territoris.

Caps d'Estat

Entre els clients del bufet panameny figuren líders internacionals com el president rus, Vladímir Putin, sobre el qual s'ha revelat que els seus socis van gestionar en secret fins a 2.000 milions de dòlars (al voltant d'1.760.000 milions d'euros) en bancs i societats fantasma; o el president argentí, Mauricio Macri, que "va administrar una societat no declarada a les Bahames" quan era alcalde de Buenos Aires. A la llista també es troben el president d'Ucraïna, Petrò Poroixenko; el rei de l'Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz; i el president dels Emirats Àrabs Units, Khalifa bin Zayed. 

Altres documents també revelen moviments de societats offshore vinculades a la família del president xinès, Xi Jinping; al difunt pare del primer ministre britànic, David Cameron; a l'actual mandatari de Síria, Baixar al-Àssad; o al primer ministre islandès, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, i la seva esposa en societats anònimes a l'estranger durant la crisi financera del país. 

Messi, Pilar de Borbó i Almodóvar

Més enllà de la política, també figuren grans empresaris, actors, directors i artistes de prestigi o esportistes d'elit, entre molts altres. Un dels casos que ha aixecat més enrenou al món del futbol ha estat el del futbolista argentí del FC Barcelona Lionel Messi i el seu pare Jorge Horacio Messi, així com el del president de la UEFA, Michel Platini. 

Entre els centenars d'espanyols implicats, destaquen la germana del rei emèrit Joan Carles, Pilar de Borbó; el director de cinema Pedro Almodóvar i el seu germà, Agustín Almodóvar, o diferents membres de la família Domecq, entre els quals es troba l'esposa de Miguel Arias Cañete, comissari europeu d'Acció pel Clima i Energia. A més, El Confidencial i la Sexta, que estan divulgant aquestes informacions a Espanya, han referenciat almenys 1.200 societats, 558 accionistes, 166 clients intermediaris i 89 beneficiaris. 

Primeres reaccions

Després de la llarga llista de noms que figuren en els papers de Panamà, una gran majoria dels implicats han volgut defensar la seva innocència. Des de la presidència de l'Argentina han explicat que Macri "mai no va tenir ni té" una participació en el capital de la societat Fleg Trading Ltd de les Bahames, amb la qual se'l vincula. Mentre que el cap de comunicació de la productora Deseo dels germans Almodóvar, Javier Giner, ha assegurat que ambdós "estan al corrent de les seves obligacions tributàries". Al llarg del dia d'avui, s'espera un comunicat per part de la família Messi donant la seva versió.

Molts dels països implicats en la llista de la macrofiltració, han fet pública la seva voluntat de col·laboració amb la investigació. Començant pel Govern de Panamà que ha promès continuar cooperant "amb un absolut compromís per la transparència en els serveis legals i financers", com també Costa Rica, Mèxic o Austràlia, que ja està investigant 800 ciutadans. 

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ja ha anunciat que Hisenda investigarà la legalitat i el correcte compliment de la normativa tributària de les societats opaques. Mentrestant, PSOE, Podemos i Ciutadans han demanat al ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro que comparegui per comunicar tota la informació relacionada amb la investigació.