El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, és la proposa del PSOE per ser el nou president del Senat, càrrec que fins ara ocupava el popular Pío García-Escudero. Iceta, que mantindrà l'acta de diputat al Parlament català, podria ser nomenat senador autonòmic en substitució de l'expresident de la Generalitat José Montilla.

Els socialistes ja ho han comunicat al president de la cambra catalana, Roger Torrent, que haurà d'iniciar els tràmits per fer-ho efectiu. Iceta necessita obtenir majoria simple al Parlament -més vots a favor que en contra- per poder accedir a l'escó de senador per designació autonòmica. De moment, ERC ja ha avisat que el PSC "no compti amb els seus vots" per fer senador Iceta, després de saber la notícia a través de la premsa.

Si Iceta aconsegueix superar el tràmit del Parlament, la seva elecció com a president del Senat està assegurada ja que el PSOE compta amb majoria absoluta. El Senat es constituirà, igual que el Congrés, el proper 21 de maig. Aquest és un gest clar del president del govern espanyol i líder socialista, Pedro Sánchez, cap a Catalunya. Cal recordar que el Senat és la cambra on s'ha d'aprovar l'article 155 de la Constitució per fer-lo efectiu. 

Aquest dimecres a la tarda el PSC reunirà la seva executiva a la seu del partit on abordaran la situació. Iceta, que ha rebut la proposta per part del president espanyol, ha comunicat la notícia a la resta de diputats del partit a Catalunya en una reunió aquest migdia al Parlament.