“La gent té por, però vencerem. La democràcia ho sobrepassarà tot”, amb aquestes paraules d’ànim transmetia l’ambaixador belga a Espanya el sentiment dels ciutadans i institucions belgues, durant el minut de silenci que ha tingut lloc avui al Congrés dels Diputats a les 12h. L’acte havia estat convocat pel president de les Corts espanyoles, Patxi López, en record de les víctimes de l’atemptat perpetrat ahir per l’Estat Islàmic a l’aeroport i el metro de Brussel·les. A l’esdeveniment hi han assistit representants de totes les forces, com ara Francesc Homs, Meritxell Batet, Íñigo Errejón, Maria Dolores de Cospedal o José Manuel Villegas, així com l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i la presidenta de la Comunitat, Cristina Cifuentes, que ha compartit la voluntat de mantenir-se units per lluitar contra el terrorisme gihadista.

“Han vingut tots els partits, demostrant que comparteixen el dolor”, deia López. “Bèlgica, França, Espanya... Quan es colpeja una ciutat com ahir, es vol destruir el símbol d’Europa que són les societats plurals, la llibertat i la democràcia”, afegia el president del Congrés. Així mateix, instava a l’acció conjunta, tant nacional com internacional, més enllà del dol. “No és suficient amb mostrar el dolor, cal actuar junts per defensar aquests valors. No podem caure en la trampa de retallar precisament allò que ataca el terrorisme, sinó estar junts i més forts per ser imbatibles”, expressava.

A aquest missatge s’hi sumava també la diputada del Partit Popular María Dolores de Cospedal. “Vull transmetre a tots els espanyols la voluntat de seguir treballant contra qualsevol forma de terrorisme. El terror és una violència que no té justificació de cap mena, per molt que alguns ho volguessin justificar”, deia Cospedal, alhora que titllava “d’atac contra el model de convivència occidental” la massacre belga i n'apuntava “una obligació” en defensar "el model d’igualtat entre els éssers humans i les llibertats civils”. “Cal mantenir la convicció i la unitat, i quants més es vulguin afegir a la lluita, millor”, comentava.

Al seu torn, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, expressava “solidaritat amb les víctimes de l’atemptat, i amb la societat belga”, al mateix temps que reiterava el discurs dels dos anteriors, adreçant un missatge a allò que ell anomena “els totalitaristes”. “Davant aquells que ens volen vèncer, no ho aconseguiran, no farem ni una passa enrere. Davant cada atemptat, cal enfortir la cohesió a Europa, les institucions dels estats i la unitat dels demòcrates en aquesta lluita”, sentenciava.

Errejón reapareix, Podemos és criticat

Després de molts dies sense aparèixer davant l'opinió pública, segons algunes veus, suposadament a causa de l’enuig pel cessament de l’exsecretari d’Organització de Podemos, Sergio Pascual, el portaveu del partit, Íñigo Errejón, ha reaparegut per commemorar les víctimes de l’atemptat. Ara bé, Errejón no ha volgut dirigir unes paraules a la premsa. És un dia on la seva formació també ha rebut crítiques per no haver signat el pacte antigihadista, però sí acudir en qualitat d’observador a les reunions.

“Els partits que ocupem la centralitat política a Espanya i aquells que compartim certs consensos hem d’arribar a acords”, deia Villegas, en relació amb la necessitat de formar un govern “dels constitucionalistes”, PP, PSOE, C’s, com explicava. Alhora considerava “una ambigüitat” que “no entenen” els taronges, “el fet que Podemos no signi el pacte i no vulguin condemnar manifestament els atemptats a Navarra. Estan lluny del nucli de la centralitat i no es pot aspirar a governar Espanya sense aquesta unitat en la lluita antiterrorista”, concloïa el de C's.

Menys incisius s’han mostrat López i Cospedal. “Avui hem estat aquí tots junts, no sols a Espanya, sinó al món i no posaré damunt la taula diferències i matisos”, deia el president del Congrés. Alhora, Cospedal tancava amb una crítica velada als podemistes. “La seva acció permet posar en evidència què fa, què pensa i què protegeix cadascú”, explicava la diputada popular davant les escales i els lleons del Congrés dels Diputats, i el so dels violins que presidien l’acte davant la mirada dels ciutadans que també s'han sumat al recordatori.