Les ministres d'Interior i de Justícia, Margarita Robles i Dolores Delgado, aposten per apropar els presos polítics independentistes a presons catalanes. L'última, no obstant això, ho fa delegant la decisió en Institucions Penitenciàries, dependent del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Així ho han afirmat en dues entrevistes concedides als diaris El Mundo i La Vanguardia.

"Considero que les persones privades de llibertat han de ser el més a prop possible del seu entorn i de la seva família", ha exposat Robles en la seva conversa amb el diari d'Unidad Editorial. "Si el Govern ha de prendre decisions, valorarà les circumstàncies", ha obert la porta la responsable de Defensa.

Per la seva part, la ministra de Justícia, més breu, ha considerat que la decisió l'ha de prendre Institucions Penitenciàries. "Els presos provisionals estan sotmesos a actuacions processals, que poden condicionar la seva estada en un centre o un altre", ha exposat per després recordar que els presos polítics "gaudeixen de drets fonamentals, entre ells el de relacionar-se amb la seva família. Segons Delgado, el govern espanyol està buscant un punt mitjà entre el procés penal i els drets fonamentals.