Els 22 escollits per Pedro Sánchez ja són ministres a tots els efectes. Després que fossin anunciats i nomenats aquest diumenge pel flamant president reelecte, els integrants del primer govern de coalició des de la Segona República han promès aquest dilluns al matí el càrrec davant del Rei al Palau de la Zarzuela. Demà ja es reunirà per primer cop el Consell de Ministres d’una legislatura que serà fràgil i dependrà dels progressos en el diàleg amb Catalunya. Sense anar més lluny, s'ha activat un compte enrere: en els 15 dies posteriors de la formació de govern s'ha de constituir la mesa entre Estat i la Generalitat. Això vol dir abans del dimarts 28 de gener, tot i que fonts de la negociació admeten que potser no són 15 dies exactes.

Els nous ministres no han alterat la fórmula: “Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec de ministre, amb lleialtat al Rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres”. Alguns nous ministres, com Pablo Iglesias, s’han referit a “Consejo de Ministras y Ministros” o directament "Consejo de Ministras", fent referència a la seva paritat (11 homes i 11 dones). Tots han promès "lleialtat al Rei".

Presa Possessió nou govern coalició - EFE

El gabinet de Sánchez, el més poblat des del govern d’Adolfo Suárez, ha pres possessió en bloc. Hi ha quatre vicepresidents: Carmen Calvo (Presidència, Relació amb les Corts i Memòria Democràtica), Pablo Iglesias (Drets Socials i Agenda 2030), Nadia Calviño (Economia) i Teresa Ribera (Transició Ecològica i Agenda 2030). Repeteixen vuit ministres: María Jesús Montero (Hisenda i portaveu), José Luis Ábalos (Transports i Agenda Urbana), Fernando Grande-Marlaska (Interior), Margarita Robles (Defensa), Reyes Maroto (Indústria), Pedro Duque (Ciència), Luis Planas (Agricultura) i Isabel Celaá (Educació).

A banda d’Iglesias, hi ha deu incorporacions al Consell de Ministres. Quatre, d’Unidas Podemos: Irene Montero (Igualtat), Yolanda Díaz (Treball), Manuel Castells (Universitats) i Alberto Garzón (Consum). Els altres sis, triats pel PSOE: Salvador Illa (Sanitat), Arancha González Laya (Exteriors), José Luis Escrivá (Seguretat Social), Carolina Darias (Política Territorial), Juan Carlos Campo (Justícia) i José Manuel Rodríguez Uribes (Cultura i Esport).

Durant l’acte, que ha durat poc més de 20, han tornat a estar absents els símbols religiosos, una tradició que ja va inaugurar Pedro Sánchez després de la moció de censura. Com és habitual, hi ha estat presents les principals autoritats, com els presidents del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional i les presidentes del Congrés i el Senat. S’han vist rostres emocionats, especialment dels nous vicepresidents Pablo Iglesias i Teresa Ribera, que no podien contenir la seva alegria.

Presa Possessió nou govern coalició - EFE

Un cop que han pres possessió del seu càrrec davant del rei Felip VI, aquest dilluns serà un dia de traspàs de carteres. Demà ja es reunirà el nou Consell de Ministres, aquest cop amb roda de premsa de Pedro Sánchez. La previsió és que divendres els ministres tornin a reunir-se, ja com és habitual.

Abans, reunió amb Torra

Malgrat els revessos de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem, ara per ara l’interlocutor a La Moncloa és el president Quim Torra. Així ho va explicar el mateix Pedro Sánchez en una conversa informal amb periodistes aquest diumenge, on va recordar que tenen una reunió pendent. Aquesta trobada podria tenir lloc abans de la constitució de la taula de negociació. Encara està per decidir si tindrà lloc a Madrid o a Barcelona