"El reflex del millor que aspira a ser la nostra societat, que és paritària, ja que la meitat de la ciutadania són dones, és oberta al món, està ancorada a la Unió Europea i és altament qualificada". El president del govern espanyol Pedro Sánchez defineix així el seu gabinet ministerial, que ha comunicat al rei Felip VI aquest dimecres i ha presentat en una compareixença institucional a la Moncloa cap a les 19:20h. Sánchez ha assenyalat el fet que 11 dels 17 membres seran dones "per primer cop a la història", diverses de les quals ocupen carteres de pes com Hisenda o Economia, com un gest amb les mobilitzacions massives del passat 8-M. Entre els reptes principals de la legislatura també hi haurà la "modernització d'Espanya, fer-la sostenible, la cohesió social i territorial malmesa els darrers anys". 

Ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació: Josep Borrell Fontelles
Ministra de Justícia: Dolores Delgado García
Ministra de Defensa: Margarita Robles Fernández
Ministra d'Hisenda: María Jesús Montero Cuadrado
Ministre de l'Interior: Fernando Grande-Marlaska Gómez
Ministre de Foment: José Luis Ábalos Meco
Ministra d'Educació i Formació Professional. Portaveu de la Moncloa: María Isabel Celaá
Ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social: Magdalena Valerio Cordero
Ministra d'Indústria, Comerç i Turisme: Reyes Maroto Illera
Ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació: Luis Planas Puchades
Ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat: María del Carmen Calvo Poyato
Ministra de Política Territorial i Funció Pública: Meritxell Batet Lamaña
Ministra per a la Transició Ecològica: Teresa Ribera Rodríguez
Ministre de Cultura i Esports: Màxim Huerta Hernández
Ministra d'Economia i Empresa: Nadia Calviño Santamaría
Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social: Carmen Montón Giménez
Ministre de Ciència, Innovació i Universitats: Pedro Franscisco Duque Duque

Sánchez ha assenyalat el fet que Cultura hagi tornat a esdevenir un ministeri propi (abans estava amb Educació) com a "font de riquesa i creació d'Ocupació".

En segon lloc, ha incidit en el fet que per primera vegada el ministeri d'Exteriors incorporés el terme "Unió Europea". 

Tercer, ha explicat que crearia un Alt Comissionat per a la Pobresa Infantil, vinculat a Presidència, com un dels principals reptes del seu mandat.

BIOGRAFIES

Josep Borrell. Expresident del Parlament Europeu, enginyer aeronàutic i llicenciat i doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat Complutense de Madrid.

Carmen Calvo és doctora en Dret Constitucional. Va ser ministra de Cultura en el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2007) i actualment és la secretària federal d'Igualtat en el PSOE, així com una de les persones més properes a Sánchez, i una destacada defensora del feminisme.

José Luis Ábalos és un dels homes de confiança de Sánchez. A més de diputat al Congrés, ha estat secretari general del PSPV (2012-2017) i portaveu municipal a l’Ajuntament de València.

María Jesús Montero, fins ara consellera d'Hisenda de la Junta d'Andalusia i a més una persona de màxima confiança de Susana Díaz, una tria que es pot interpretar en el context de l'intent de Sánchez d'apropar-se a un nou model de finançament autonòmic.

Carmen Montón, fins ara era la consellera al govern valencià de Ximo Puig. El nomenament es produeix després que l'exconseller basc Rafael Bengoa hagi rebutjat l'oferiment. Montón va formar part de l'Executiva de Sánchez durant el seu primer mandat com a secretari general del PSOE. Va mantenir-s'hi fidel quan 17 membres van dimitir per forçar la sortida de Sánchez.

Nadia Calviño, des del 2014 exerceix el càrrec de directora general de Pressupost de la Comissió Europea i entre 2004 i 2007 va ser directora general de la competència, durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, nomenada per Pedro Solbes. També va exercir com a professora a la Universitat Complutense de Madrid.

Teresa Ribera. Entre els anys 2004 i 2008 va dirigir l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, sota la presidència de José Luis Rodríguez Zapatero. Va col·laborar de forma estreta amb Sánchez en l’elaboració del seu programa electoral per a les eleccions espanyoles

Pedro Duque, madrileny de 55 anys, és enginyer aeronàutic i el primer astronauta espanyol. 

El magistrat Fernando Grande-Marlaska era president de la Sala Penal de l'Audiència Nacional des del 2012 i vocal del Consell General del Poder Judicial. És un magistrat conservador que va arribar a sonar per a fiscal general amb el govern de Mariano Rajoy.

Margarita Robles, que fins ara estava de portaveu dels socialistes al Congrés, és magistrada d'extensa carrera i va exercir de vocal del Consell General del Poder Judicial.

La socialista basca Isabel Celaá és professora de professió i nascuda a Bilbao l'any 1949, va exercir de consellera d'Educació, Universitats i Recerca al govern del PSE-EE, presidit per Patxi López, des de l'any 2009 fins al 2012.

La secretària executiva de Seguretat Social i Pacte de Toledo del PSOE, Magdalena Valerio, té una trajectòria professional centrada, primer, en l'administració regional i, després, al Congrés dels Diputats en el període en què es van dur a terme les últimes reformes laboral i de pensions.

Llicenciada en Dret i funcionària del cos de gestió de la Seguretat Social i de l'Inem, ha estat diputada, regidora a l'Ajuntament de Guadalajara i consellera de la Junta de Castella-la Manxa, i actualment és a més la secretària provincial de la Conselleria de Foment a Guadalajara.

La fiscal Dolores Delgado manté una carrera de 28 anys de servei, 25 d'ells els ha passat a l'Audiència Nacional treballant en temes de narcotràfic, terrorisme d'ETA i terrorisme gihadista.

Luis Planas va ser conseller d'Agricultura a la Junta d'Andalusia i ambaixador d'Espanya al Marroc. Va intentar disputar a Susana Díaz les primàries del PSOE a Andalusia després de la retirada de Griñán.

Reyes Maroto és secretària de Desenvolupament Sostenible al PSOE-M i Portaveu de Pressupostos, Economia, Ocupació i Hisenda a la cambra madrilenya.

Màxim Huerta Hernández és periodista i presentador de televisió. 

Meritxell Batet, membre del PSC i professora de Dret Constitucional.