El nou govern espanyol, liderat per Pedro Sánchez, consta de 17 ministeris amb majoria de dones al capdavant. De fet, 11 dels seus 17 membres són dones, algunes en carteres clau com Economia, Defensa o Justícia. Entre els ministres socialistes hi ha diversos perfils sorprenents, com el de l'astronauta Pedro Francisco Duque Duque o el del periodista i presentador de televisió Màxim Huerta. També hi ha dos catalans: Meritxell Batet i Josep Borrell.

Vicepresidenta i ministra d'Igualtat

Carmen Calvo (Cabra, Còrdova, 1957) serà una de les peces clau del Govern de Sánchez. Actuarà com a vicepresidenta i com ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat. No és la primera vegada que arriba a l'executiu espanyol, ja que ja va ser ministra de Cultura en el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2007). Actualment és la secretària federal d'Igualtat del PSOE, així com una de les persones més properes a Pedro Sánchez, a més de doctora en Dret Constitucional i una destacada defensora del feminisme.

Educació i portaveu

Isabel Celaá (Bilbao, 1949) serà una de les cares més visibles de l'executiu en ser ministra d'Educació i Formació Professional i portaveu. Celaá, que ja va ocupar la cartera d'Educació al País Basc durant l'època de Patxi López, és catedràtica de Llengua i literatura anglesa i té una llarga trajectòria a l’administració basca, on va començar el 1987 com a responsable del gabinet d’Educació i va treballar amb Fernando Buesa i Ramón Jáuregui. Abans de ser consellera va ser vicepresidenta del Parlament basc. 

Defensa

Margarita Robles (Lleó, 1956) agafarà la cartera de Defensa, després d'exercir durant els darrers temps com a portaveu del PSOE al Congrés. Robles va ser pionera en la incorporació de la dona al poder judicial. Va ser magistrada del Tribunal Suprem, així com secretària d'Estat d'Interior (1996-1998) i de Justícia (1993-1994), i vocal del Consell General del Poder Judicial (2008 a 2013). Robles és, a més, una de les persones de confiança de Sánchez, de qui va ser número dos per Madrid a les últimes eleccions generals. 

Margarita Robles PSOE / Efe

Margarita Robles / EFE

Afers Exteriors

Josep Borrell (La Pobla de Segur, 1947) serà ministre d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació. Borrell tampoc arriba per primer cop a l'executiu espanyol. Va ser ministre d'Obres Públiques, Transport i Medi Ambient durant l'època de Felipe González i president del Parlament Europeu entre 2004 i 2007. Tot i que havia deixat la política en actiu, i fins i tot havia rebutjat l'oferta del PSC d'anar de número 3 a les eleccions del 21-D, la proposta de Sánchez l'ha fet canviar d'idea. Borrell és un dels perfils més polèmics del nou executiu pel seu dur discurs contra l'independentisme. Entre les frases més polèmiques de Borrell destaca quan va dir que calia desinfectar Catalunya o quan va fer mofa de l'empresonament d'Oriol Junqueras. A més, va ser esquitxat pel cas Hisenda i va protagonitzar dues polèmiques més: la defensa dels GAL i les indemnitzacions milionàries d'Abengoa.

Justícia 

Dolores Delgado (Madrid, 1962) estarà a Justícia. Té un ampli bagatge en la lluita contra el gihadisme, matèria en la qual és especialista a la Fiscalia de l'Audiència Nacional, on ha exercit com a coordinadora de terrorisme internacional i de portaveu. Defensora a ultrança de la justícia universal, en la qual creu "fermament" —com confessa al seu perfil de Twitter—, s'ha mostrat sempre combativa amb la reforma del PP que va limitar aquest tipus de jurisdicció. A més, va protagonitzar l'acusació contra l'exmilitar argentí Adolfo Scilingo, aconseguint que fos condemnat el 2007 a 1.084 anys de presó per delictes de lesa humanitat, i es va oposar, per contra, el 2013 al lliurament a Suïssa de l'exempleat de l'HSBC Hervé Falciani, en considerar que havia contribuït a lluitar contra la crisi econòmica i l'espoli de fons públics.

Ocupació 

Magdalena Valerio (Torremocha, Extremadura, 1959) serà la nova ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social del govern encapçalat per Pedro Sánchez, i arriba a l'Executiu espanyol amb un perfil d'experta en Seguretat Social, que li valdrà per fer front al repte de solucionar la situació de les pensions. Valerio, sanchista reconeguda i una de les persones que ha format part del "govern del canvi" que va compondre Pedro Sánchez de cara a les eleccions generals de juny del 2016, és l'encarregada de la branca de Seguretat Social i Pacte de Toledo dins de l'Executiva del PSOE. En aquesta àrea compta amb una dilatada experiència, ja que gran part de la seva vida laboral l'ha exercit en aquest camp, ja que és funcionària del cos de gestió de la Seguretat Social i de l'Escala de Gestió d'Ocupació de l'INEM.

Sanitat

Carmen Montón (Burjassot, País Valencià, 1976) tindrà un paper a l'executiu de Sánchez amb la cartera de Sanitat, Consum i Benestar Social. Montón ha estat secretària d'Igualtat en l'Executiva del PSOE i des del 2015 dirigeix la Conselleria de Sanitat Universal i Sanitat Pública, des de la qual, entre altres objectius, es va marcar posar fi a l'anomenat "model Alzira" de gestió privada d'hospitals. Llicenciada en Medicina i nascuda en la localitat valenciana de Burjassot fa 42 anys, Montón ha estat una de les peces clau del Govern valencià presidit pel també socialista Ximo Puig, encarregada d'executar un els punts més polèmics de l'acord de govern (el "pacte del Botànic") entre el PSPV, Compromís i Podem del 2015.

Interior

Fernando Grande-Marlaska (Bilbao, 1962) agafarà el timó d'Interior. És vocal del Consell General del Poder Judicial i va ser jutge de l'Audiència Nacional, on, entre altres causes, va processar Arnaldo Otegi, va ordenar l'ingrés a presó de José Ignacio de Juana Chaos i va instruir el cas Faisán sobre la delació a ETA. També va ser el jutge que va instruir i va arxivar inicialment la causa contra els càrrecs militars pels errors que hi va haver en la identificació dels cadàvers després de l'accident del Iak-42, procediment que va reobrir per ordre de la Sala Penal de l'Audiència Nacional.

Grande-Marlaska - EFE

Fernando Grande-Marlaska / EFE

Foment

José Luis Ábalos (Torrent, País Valencià, 1959) estarà al capdavant de Foment. Fins ara era diputat al Congrés i secretari d'Organització del PSOE. És mestre de professió i consultor de Cooperació Internacional. Anteriorment, havia estat diputat al parlament del País Valencià (2003-2007) i anteriorment regidor de l'Ajuntament de València (1999-2009). A més, és un dels homes de confiança de Pedro Sánchez.

Economia 

Nadia Calviño (A Corunya, 1968) passarà a ser ministra d'Economia i Empresa. És advocada i economista de professió i arriba al govern espanyol després de passar dotze anys treballant com a alta funcionària de la Comissió Europea. Llicenciada en Econòmiques per la Universitat Complutense i en Dret per la UNED, és directora general de la Direcció de Pressupostos de la Comissió Europea des del 2014. Nascuda a la Corunya el 1968 és filla de José María Calviño, exdirector general de l'ens públic Ràdio Televisió Espanyola entre 1982 i 1986 i va treballar en el Ministeri d'Economia i Hisenda en 2004 amb Pedro Solbes com a ministre. Calviño també ha ocupat els llocs de directora general adjunta a la Direcció de Competència en la CE i de directora general en la Direcció de Mercat Interior.

Hisenda

María Jesús Montero (Sevilla, 1966) serà la titular d'Hisenda i Administració Pública. És llicenciada en Medicina i va ocupar la conselleria de Salut des del 2004 fins al 2013, quan va passar a ocupar-se dels pressupostos públics amb el PSOE andalús. La nova ministra d'Hisenda ha estat un dels grans baluards del manteniment dels comptes andalusos, de manera que en els últims anys la comunitat autònoma ha complert amb la llei d'estabilitat pressupostària a Andalusia (objectiu de dèficit, regla de despesa i deute).

Media Ambient

Teresa Ribera (Madrid, 1969) serà la nova ministra encarregada de dirigir l'àrea de Transició Ecològica. És llicenciada en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, diplomada en Dret Constitucional i Ciència Política pel Centre d'Estudis Constitucionals, a més de pertànyer al Cos Superior d'Administradors Civils de l'Estat. Teresa Ribera va ser la directora de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic des de 2004 a 2008 i entre 2008 i 2011 va assumir la secretaria general del Canvi Climàtic en el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient en el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Una de les grans polèmiques que envolten la seva figura és que va avalar el projecte Castor sense un informe d'impacte mediambiental previ.

Política Autonòmica 

Meritxell Batet (Barcelona, 1973) portarà la cartera de Política Autonòmica. Així, serà l'encarregada de liderar la relació amb les comunitats autònomes, una posició estratègica en el govern de Pedro Sànchez tenint en compte que un dels objectius que s'ha marcat el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és refer les relacions amb Catalunya. Batet forma part de l'executiva del PSC, on és secretaria d'impuls federal.

Meritxell Batet - Foto de Sergi Alcázar

Mritxell Batet / Sergi Alcàzar

Ciència

Pedro Duque (Madrid, 1963) serà el ministre de Ciència, Innovació i Universitats. Va ser l'enginyer aeronàutic que va volar a bord del Transbordador Especial Discovery el 1998 i va esdevenir així el primer astronauta espanyol en viatjar a l’espai (el 2003 va fer una segona missió).

Agricultura

Luis Planas (València,1952) estarà al capdavant d'Agricultura, Pesca i Alimentació. És secretari general del Comitè Econòmic i Social Europeu i, entre altres càrrecs, va ser ambaixador d'Espanya al Marroc i a la UE, així com a conseller d'Agricultura a la Junta d'Andalusia en dues ocasions. L'any 2013, Planes, que era conseller d'Agricultura al Govern de José Antonio Griñán, va intentar competir amb el seu llavors companya de gabinet Susana Díaz, consellera de Presidència, per la candidatura socialista a la Presidència de la Junta andalusa.

Cultura 

Màxim Huerta (Utiel, País Valencià, 1971) tindrà la cartera de Cultura i Esports. Huertas és conegut com a periodista televisiu, principalment per la seva participació a El programa de Ana Rosa, on va estar deu anys, fins al 2015. Abans havia passat per Informatius Telecinco i el valencià Canal 9. Després del seu pas pel popular magazín conduït per Ana Rosa Quintana, Huertas va seguir la seva carrera a RTVE. També ha destacat com a escriptor, publicant, fins al moment, sis novel·les. Una d'elles, La noche soñada, li va concedir el premi Primavera 2014.

Indústria

Reyes Maroto (Valladolid, Medina del Campo, 1973) serà la nova ministra d'Indústria, Comerç i Turisme. Llicenciada en Ciències Econòmiques, postgrau en Economia i Finances pel Centre d'Estudis Monetaris i Financers i màster en Avaluació Sanitària i Accés al Mercat per la Universitat Carlos III de Madrid. Nascuda el 1973 a Medina del Campo (Valladolid), és portaveu d'Economia, Pressupostos, Ocupació i Hisenda del PSOE a l'Assemblea de Madrid. També és secretària de l'àrea de Desenvolupament Sostenible a l'executiva regional del PSOE-M, que lidera José Manuel Franco des del passat mes d'octubre.