El civet de senglar de l’empresari Luis Conde s’ha acabat convertint en la cita de la tardor del món polític, econòmic i empresarial de Catalunya i l’Estat. Però també és un termòmetre de precisió científica. De l’evolució dels assistents al dinar que anualment convoca aquest empresari a la seva casa de Fonteta (Baix Empordà) es pot extreure una radiografia de la situació del país. Aquest any, entre ministres i consellers, la contundent presència de Vox ha estat un dels temes més comentats, amb la parella Rocío Monasterio i Iván Espinosa de los Monteros passejant entre els convidats. El civet de Luis Conde evoluciona amb el temps. És més, aquest any fins i tot el senglar ha evolucionat i els convidats han pogut degustar un “rotlle cruixent de porc senglar guisat amb soja i sake acompanyat de puré de patates”.

Ens els assistents que han devorat el porc salvatge, hi havia dos ministres, el de Presidència, Félix Bolaños, i la de Foment, Raquel Sánchez. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, i l’exlíder popular, Pablo Casado, a més de l’expresidenta del Congrés Ana Pastor. No hi eren la madrilenya Isabel Ayuso ni l’andalús Juanma Moreno, tot i que s’havia especulat amb la seva presència atès que seran demà a la manifestació de Societat Civil Catalana. Però sí hi havia representants del PNB, Andoni Ortuzar i Joseba Aurrekoetxea.

Roger Torrent i Carles Campuzano

El llistat de polítics catalans ha estat encapçalat pels consellers Roger Torrent i Carles Campuzano; els expresidents Artur Mas i José Montilla; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el primer secretari del PSC, Salvador Illa; el secretari de Junts, Jordi Turull, l'exsecretari general Jordi Sànchez, i el president del grup parlamentari, Albert Batet; els exconsellers Jaume Giró, Francesc Homs i Joana Ortega.

Trobada del diàleg

Durant més d’una hora, els convidats han voleiat al voltant d’un llarg aperitiu als jardins de la casa de Fonteta. Croquetes de Via Veneto, pernil de gla, tocs de salmó, garoines, fideuà...

Entre croqueta i tac de salmó, s’han anat desplegant les converses. De fet, aquest és l’objectiu central de la cita, que l’amfitrió ha batejat com La trobada del diàleg. I, com no, la conversa estrella és la que han mantingut el ministre Bolaños, negociador del PSOE per a la investidura, amb Jordi Turull. Una conversa molt llarga, que ha aconseguit acaparar l’atenció dels presents.

Un cop ha acabat l'aperitiu, els convidats s’han assegut a taula. A la dreta de l’amfitrió s'ha situat Rocio Monasterio, a la seva esquerra, l’esposa de Casado, Isabel Torres. L’amfitriona ha beneït la taula, com fa cada any, seguint la tradició familiar. Com també és habitual, Luis Conde ha fet el seu speech on ha apostat pel diàleg i, després d’enumerar les formacions presents, els ha advertit que els polítics passen però les seves decisions es mantenen per molt de temps.

Tot seguit, s'ha servit l'esperat rotlle de senglar acompanyat d'un amanida de tomàquet Monterosa i ceba de Figueres. Les postres, com no?, recuit de Fonteta amb mel i taronja i caprici de iogurt Pastoret. I amb el cafè, galetes Birba.

Entre els representants del món econòmic estaven el president de la Fira, Pau Relat; el president del Círculo Ecuestre, Enric Lacalle; el president de Pimec, Antonio CañeteEduard Torres de Turisme Barcelona; el president del RACC, Josep Mateu; els empresari Anna Gener, Francesc Rubiralta, Pedro FontanaJosep Maria Xercavins, ..

El dinar de Luís Conde té un objectiu solidari per recaptar fons a favor de la Fundació 1957, d'ajuda a persones amb discapacitats.