El ministre d'Administració Interna de Portugal, Eduardo Cabrita, ha dimitit després que el seu xofer hagi estat acusat d'homicidi per negligència. I és que, el passat juny, el seu xòfer va atropellar un operari que treballava a l'autopista. 

"No puc permetre que aquest aprofitament polític absolutament intolerable sigui utilitzat per penalitzar l'acció del Govern, contra el primer ministre o fins i tot contra el Partit Socialista", va dir Cabrita en roda de premsa en anunciar la decisió.

L'accident es va registrar durant un viatge oficial el passat 18 de juny, quan el vehicle oficial en què viatjava el ministre transitava per l'autopista A6 i va atropellar un treballador que feia tasques de manteniment a la calçada. El vehicle circulava a 166 km/h.

Sobre la víctima mortal, Cabrita ha assegurat que lamenta "més que ningú aquesta tràgica pèrdua irreparable", però ha considerat que s'està fent un "aprofitament polític" de la situació.

Pel que fa a la seva continuat fins al moment, l'exministre ha assegurat que va decidr continuar en funcions des de llavors només a causa de "les circumstàncies" que es vivien al país fa sis mesos, per la pandèmia, i la "solidaritat" que li va mostrar el primer ministre, António Costa.

Eduardo Cabrita formava part del Govern socialista presidit de Costa des del 2015, primer com a ministre Adjunt i, des del 2017, com a titular de la cartera d'Administració Interna.

Val a dir que, durant els dos últims anys, Costa va estar involucrat en diversos escàndols. Concretament, per l'homicidi d'un ciutadà ucraïnès a mans de tres inspectors del Servei d'Estrangers i Fronteres (SEF) quan estava retingut a l'aeroport de Lisboa l'any passat. I al juny, Cabrita va tornar al centre de la polèmica amb l'atropellament mortal comès pel seu cotxe oficial, on ell mateix viatjava.

Així doncs, aquest divendres la Fiscalia ha acusat el xofer de Cabrita d'un delicte d'homicidi per negligència, ja que circulava a una velocitat superior a la permesa i no va tenir en compte les normes de circulació.

La víctima, de 43 anys, va ser atropellada al quilòmetre 77 de l'A-6 quan travessava la via a l'altura del municipi d'Azaruja, al districte d'Évora. La dimissió de Cabrita es produeix quan el Parlament està a punt de ser dissolt i el Govern entrarà en funcions davant les eleccions anticipades convocades per al 30 de gener.

Noves restriccions anticovid a Portugal

Malgrat que Portugal és el país amb la taxa de vacunació més alta d'Europa, no ha pogut esquivar la nova onada de covid-19 coronavirus que afecta el vell continent. Consegüentment, el govern socialista d’Antonio Costa ha decidit prendre un seguit de mesures restrictives que s'assimilen a les que s'aplicaven per controlar el virus quan encara la vacunació no s'havia estès.

No obstant això, el gruix de les restriccions entrarà en vigor passades les festes. És a dir, de l'1 al 9 de gener. Així, un cop celebrat Nadal, es tornarà al teletreball obligatori, ja que no s'hi celebrà el dia de Reis. A més, discoteques i bars tancaran. Per acabar-ho de reblar, el govern portuguès ha decidit que els infants retardin la tornada a l'escola, ho faran el dia 10 enlloc del 3 de gener. 

 

 

Imatge principal: L'exministre Eduardo Cabrita en la roda de premsa/ EFE