La Comissió Bilateral Estat-Generalitat s'ha celebrat al Saló Tàpies, una dependència del Govern que es troba al final del Pati dels Tarongers i a la qual s'accedeix des de la sala Torres García. Això no obstant, la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, no ha volgut desfilar entre els tarongers per evitar passar sota el llaç groc que presideix aquell espai central del Palau de la Generalitat. El dilema per eludir aquesta fotografia s'ha solucionat accedint a la sala Tàpies a través d'un dels passadissos laterals de l'edifici.

Ha estat una de les anècdotes d'una reunió que ha acabat amb una sorprenent roda de premsa en què les dues parts s'han creuat diferents versions de la trobada, fins i tot contraposades. Mentre el vicepresident, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, han carregat contra la migradesa dels acords que s'han tancat, la ministra de Política Territorial ha assegurat que es tractava d'uns "acords històrics", atès que feia deu anys que no es rubricava cap mena de pacte en aquest fòrum bilateral.

El cert és que la reunió ha durat amb prou feines una hora i que els traspassos que s'han tancat en aquesta comissió que en teoria es reuneix cada sis mesos s'han centrat en algunes infraestructures, entre les quals l'estació meteorològica del Turó de l'Home, un preacord sobre l'ingrés mínim vital i tres grups de treball.

Situació al PP

La ministra s'ha emparat en les dificultats tècniques que comporten aquests acords, per explicar que molts dels temes pendents es mantinguin encara en fase de negociació, i ha emfatitzat repetidament la feina prèvia que han hagut de fer els respectius equips per aconseguir els resultats que avui s'han portat a la reunió.

A l'altra banda de la taula, la negociació s'ha contemplat amb ulls ben diferents i s'assenyala que el contingut a tractar era tan limitat que fins i tot hi ha hagut temps per comentar la crisi del PP, que enfronta Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, i constatar la satisfacció amb què des de les files del PSOE es contempla la sagnant batalla dels conservadors.