La ministra de Justícia, Pilar Llop, s'ha fet un embolic avui al Congrés i ha acabat tractant Catalunya i Espanya com a països diferents, una visió estranya en un membre del govern espanyol encara que a Catalunya és molt habitual. "Però és que no hi ha catalans vivint a altres llocs d'Espanya? I viceversa, no hi ha espanyols vivint també a… doncs… allà, també?", ha preguntat Llop en un to indecís, mentre s'adonava que parlava de dos països diferents.

Llop ha respost així a una interpel·lació de Montserrat Bassa (ERC) sobre la previsió del govern espanyol d'acatar els dictàmens dels organismes internacionals per complir els drets democràtics i polítics a l'Estat espanyol. La ministra ha aprofitat per demanar a ERC "respecte" per a Espanya, alhora que lamentava el "desprestigi" internacional que provoca al seu entendre la formació d'Oriol Junqueras quan assegura que és un país "molt fatxa" que no compleix amb les recomanacions dels organismes internacionals.

"El desprestigi que vostè causa és gran. Vostès demanen respecte, però jo també", ha etzibat la titular de Justícia a la diputada d'ERC després que aquesta posés en dubte que Espanya sigui una "democràcia plena" en fer cas omís a les resolucions del Consell d'Europa i del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides. "Em demana respecte... com em pot demanar respecte quan vostès no respecten les recomanacions internacionals? Respectaré Espanya quan Espanya respecti els drets humans i polítics i la voluntat majoritària del poble de Catalunya", ha contestat Bassa.

En concret, Bassa ha criticat l'Executiu de Pedro Sánchez dient que "vol alimentar aquesta Espanya fatxa" amb el "relat de la violència, la presó i el 155". I ha continuat, “si Espanya fos veritablement democràtica portaria a la taula de diàleg el compliment immediat de les resolucions”. "¿Per què Espanya no ho fa? Perquè encara que es diguin progressistes són més nacionalistes que no pas demòcrates. I perquè saben que Espanya és molt fatxa, tant, que tenen por de perdre les eleccions si compleixen amb el Consell d'Europa i l'ONU", ha postil·lat la diputada.

Llop ha criticat l'actitud "irresponsable" d'ERC "en un moment que la ciutadania necessita protecció pública". "Mostra una falta de solidaritat. Per què alimenten la fal·làcia?", ha continuat la ministra, que ha advertit sobre les conseqüències de les seves afirmacions. Segons la seva opinió, "pretendre injuriar l'Estat" amb l'"argument fal·laç de l'incompliment de les obligacions internacionals és un camí curt i erroni". "Intentar desvirtuar el fet incontrovertible que democràcia espanyola no funciona alimenta les forces reaccionàries, les que tenen ganes de fer una involució en matèries de drets", ha assegurat Llop.

I és que, segons ha insistit la ministra, mentre que “amb el PP la situació a Catalunya es va dur al límit, amb aquest govern tenen diàleg”. Això sí, ha deixat clar que no els trobaran "en el camí de desacreditar les institucions de l'Estat", i per això ha instat ERC a fer una "reflexió profunda". La ministra ha afirmat que "no hi ha una legislació ad hoc d´un Estat pèrfid intentant una malvolença específica contra persones determinades, hi ha un Estat de dret i el principi de legalitat", ha apuntat. Per això, la ministra ha demanat a ERC que no "desvirtuï el fet incontrovertible que la democràcia espanyola funciona", perquè és una acusació que des del seu punt de vista "alimenta les forces reaccionàries, les que tenen ganes de fer una involució en matèria de drets".