Pablo Casado es reunirà aquest dissabte, a les 15:30, a la Casa de América de Madrid, amb Juan Guaidó, l'opositor a Maduro que es proclama president de Veneçuela. La trobada es produirà mitja hora abans de la que tindrà amb la ministra d'Exteriors. I immediatament després de parlar amb la ministra atendrà a José María Aznar, president de la fundació FAES.

La ministra d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Arancha González Laya, va anunciar aquest divendres des de Rabat que es reunirà amb Juan Guaidó aquest dissabte a les 16.00 hores "en nom d'un govern que el reconeix com a president encarregat" de Veneçuela.

González Laya ha fet aquest anunci després que es conegués l'agenda oficial de Guaidó a Madrid, que no incloïa cap trobada amb representants del Govern espanyol. La reunió serà fora del ministeri, a Casa de América, han explicat fonts del seu Departament.

González Laya es reunirà amb Guaidó en tornar de Las Palmas de Gran Canària, segons ha dit, "en nom d'un govern que reconeix Juan Guaidó com a president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela" i "com a president encarregat de Veneçuela".

Un govern, ha prosseguit, "que el que busca és que se celebrin eleccions lliures, transparents, i democràtiques com més aviat millor a Veneçuela" i que vol "una solució entre veneçolans". El govern de Pedro Sánchez, ha dit, "està treballant cada dia donant suport als veneçolans, molts d'ells en situació crítica".

A més, ha afirmat que la seva reunió seguirà la pauta de l'alt representant de la UE, Josep Borrell, que va ser qui el va rebre a Brussel·les. El govern espanyol, ha explicat, vol treballar perquè la UE "sigui qui tingui la veu" donant suport a una solució a Veneçuela.

Així, en la seva reunió amb Guaidó, intentarà parlar amb ell sobre com pot la UE avançar "en aquest procés que se celebrin eleccions lliures i democràtiques" i escoltarà el que ell hagi de dir.

González ha assenyalat que Espanya està disposada a acollir una reunió del Grup Internacional de Contacte, que no s'ha reunit des de fa mesos, però "no només per veure's o per fer-se una foto", sinó per "discutir com pot Espanya concretament en el marc de la UE ajudar a resoldre les diferències entre veneçolans".

En aquest grup promogut per la UE, que es va reunir per última vegada a l'octubre hi participen fins ara Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Portugal, Suècia, Països Baixos i Regne Unit, per part europea, així com Equador, Costa Rica, Uruguai i Bolívia per part llatinoamericana.

Agenda pública

A les 17.00 hores, el president de l'Assamblea Nacional de Veneçuela rebrà les Claus d'Or d eMadrid, de la mà del seu alcalde, José Luis Martínez-Almeida, i de la vicealcaldesa, Begoña Villacís.

Guaidó tindrà l'oportunitat de saludar de nou a Casado, a Aznar, a la portaveu parlamentària de Ciutadans, Inés Arrimadas, i a dirigents de Vox, a l'acte de lliurament de les Claus d'Or, que és un gest protocolari que es repeteix cada cop que un cap d'Estat es troba en visita oficial.

Guaidó signarà el Llibre d'Honor de la Comunitat de Madrid i rebrà de mà de la dirigent autonòmica la Medalla Internacional, que des de la seva creació el 2017 no s'ha imposat a cap altra personalitat.

Després d'aquesta recepció, a la que hi assistiran polítics i simpatitzants, tindrà lloc una concentració de suport al dirigent veneçolà, en el marc de la seva gira internacional, ja al carrer, a la Puerta del Sol.