El Ministeri d'Interior no hauria aplicat correctament el reglament europeu de comercialització i utilització d'explosius, fet que hauria permès detectar que s'estaven preparant uns atemptats a Catalunya, segons conclouen les defenses de les víctimes de l'atemptat de Barcelona del 17 d'agost del 2017.

Al detall, aquest reglament s'aplica a Espanya des del setembre 2014. A més, des del 26 de juny del 2015 també era vigent el Pla de Protecció i Prevenció Terrorista que situava el país en el nivell 4 d'alerta terrorista, que havia de gestionar el Ministeri d'Interior. Per això, era l'"encarregat de prendre totes les mesures de seguretat per prevenir atacs terroristes", exposa l'escrit de la defensa d'un nen de 3 anys que van morir en l'atac de la Rambla, que publica el diari Público.

Compra d'explosius

"No va impedir, controlar, supervisar o alertar sobre la comercialització i utilització d'aquests precursors d'explosius al mercat lliure, com ordena l'esmentat Reglament (UE), i va permetre que uns joves de Ripoll compressin sense cap mena de control precursors d'explosius que ja s'havien utilitzat en els atemptats de París i Bèlgica", es ressalta en l'escrit en què s'afegeix que aquests productes es van comprar en diferents establiments de Barcelona, Tarragona i Castelló. Això vaa comportar que poguessin reunir entre 200 i 500 explosius en un habitatge d'Alcanar.

segon aniversari atemptats rambla barcelona ofrena floral flors cartell volem sapiguer veritat (bona qualitat) - Carles Palacio

Un cartell que van instal·lar unes persones a la Rambla per commemorar el segon any dels atemptats /  Carles Palacio

Precisament, aquestes compres són la demostració que no es va seguir la normativa de detecció de compra d'explosius per a possibles atacs terroristes. En concret, es van fer amb la documentació de Said Ben Iazza, un dels detinguts, a través de la qual els presumptes autors van adquirir, sense cap tipus de problema, 400 litres de peròxid, 500 litres d'acetona, 25 litres d'àcid sulfúric, 20 bombones de gas GLP, així com material de laboratori i electrònic per als detonadors.

Per tot això, la defensa afegeix que sorprèn "l'aclaparadora facilitat amb què un grup de joves van poder aconseguir grans quantitats de productes que poden ser convertits, amb relativa senzillesa, en explosius de gran potència".

A més, també posa en relleu que "inexplicablement ha estat omès a tots els informes policials".