El Ministeri de Defensa assumeix les despeses dels sous dels més de 1.514 efectius de la Guàrdia Reial. Defensa ja paga 6,49 milions d'euros en alimentació, vestimenta, aigua o combustible d'aquest cos al servei del monarca, al qual es suma la despesa en sous, una xifra que el ministeri no detalla.

Les nòmines dels més de 1.500 soldats de la Guàrdia Reial no estan incloses en l'apartat del ministeri de defensa sinó que es sufraguen amb les despeses personals de les Forces Armades, segons la informació a la qual ha tingut accés elDiario.es.

Molts més diners dels que diuen

És a dir, els salaris dels integrants de la Guàrdia Reial es paguen al marge dels 6,49 milions d'euros que presenta el pressupost que es va assignar per aquest cos. Aquesta partida pressupostària inclou: locals, subministraments, vestuari, aigua, alimentació, combustible, etc. Però no els sous de la plantilla que també els paga el Ministeri de Defensa i no la Casa Reial.

La Guàrdia Reial és l'encarregada de "proporcionar el servei de guàrdia militar, retre honors i donar escoltes solemnes" al borbó i als membres de la seva casa reial que es "determinen, presentant anàlegs serveis als caps d'Estat estrangers quan s'ordeni". Entre les funcions hi ha protegir el Palau de la Zarzuela i el de Marivent quan la família reial es desplaça, també de la "seguretat i honor" del Palau Reial o del Pardo, retre homenatge als militars o "proporcionar assistència sanitària permanent a la família reial".

EuropaPress 3833713 guardia real participa relevo solemne plaza armeria palacio real julio 2021Europa Press. Guàrdia Reial

Surten del pas

Segons la Guàrdia Reial, cada un dels exèrcits assumeix els costos laborals del personal que té destinat al servei de la Casa del Rei. Un total de 877 integrants del cos pertanyen a l'exèrcit de terra, 281 a l'Armada, 256 a l'exèrcit de l'aire i 100 als cossos comuns, que presten serveis als tres. "Són militars. Avui estan en la Guàrdia Real, però potser demà estan al Líban perquè li toca a la seva corresponent brigada", explica Defensa a elDiario.es.

El cost dels més de 1.500 integrants de la Guàrdia Real i els 6,49 milions pressupostats per al funcionament d'aquest estament militar se sumen a les desenes de partides de diferents organismes que sufraguen el gruix del cost de la prefectura de l'Estat, entre ells la quantitat d'integrants de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que s'encarreguen de la seva protecció i de la qual no hi ha detalls.

Així, com avança el rotatiu digital; la Casa Reial tan sols assumeix les nòmines de tretze persones, i és el Ministeri de la Presidència qui paga el sou de 146 funcionaris assignats a Zarzuela per una suma de 2,5 milions d'euros, i Patrimoni Nacional els que abonen els salaris del personal que desenvolupa el seu quefer diari al servei de la monarquia.

Imatge principal: Guàrdia Reial al Palau reial de Madrid. - Europa Press