L'avenç sense aturador de la intel·ligència artificial (IA) s'escampa per totes les esferes de la societat i la cultura no n'és una excepció. Si bé qüestionar-se fins a quin punt una IA pot generar quelcom artístic de valor és un debat interessant, queda en segon pla si tenim en compte que ja s'ha recorregut a aquesta tecnologia per a diverses creacions artístiques. Per tractar de regular i protegir el sector de l'avenç desenfrenat d'aquesta tecnologia, el Ministeri de Cultura ha anunciat que les obres "creades íntegrament i exclusivament per intel·ligència artificial generativa" no podran optar als Premis Nacionals, convocats per la mateixa institució.

Des del ministeri liderat per Ernest Urtasun (Sumar) s'ha apuntat que, "davant el progressiu augment de l'ús de la intel·ligència artificial en els processos creatius", s'ha elaborat una guia de bones pràctiques en què fixa que en la contractació de serveis i activitats creatives només es podrà utilitzar com a eina de "suport". "Tecnologies com la intel·ligència artificial han de servir per oferir nous llenguatges i eines tant a les persones creadores per a la seva expressió artística, com a la resta de persones que treballen al sector cultural, com a instrument per al desenvolupament i la digitalització de processos, però sense menyscabar l'impuls, la promoció i la protecció que el sector requereix", adverteix el ministeri.

Recomanacions en tres àmbits

Les recomanacions elaborades se centren en tres àmbits: la contractació de serveis i activitats creatives, els premis nacionals i les subvencions. Pel que fa a la contractació de serveis i activitats que requereixin un exercici creatiu s'"optarà", indica aquesta guia, pel recurs a professionals de la creació artística i obres protegides per drets de propietat intel·lectual. En aquests casos, podran utilitzar sistemes d'intel·ligència artificial com a eines de suport en els seus processos creatius, "però no de manera substitutiva a l'exercici humà". Per garantir que no se substitueix la mà humana, s'haurà de detallar el nivell d'intervenció d'aquesta tecnologia. 

Pel que fa als ajuts, les recomanacions se centren en els procediments administratius de subvencions nominatives, directes, ajuts en concurrència competitiva o transferències a altres entitats, en què per al desenvolupament de l'activitat o objecte subvencionable es puguin utilitzar models d'intel·ligència artificial. Finalment, com ja s'ha mencionat, respecte als Premis Nacionals, el ministeri és taxatiu: aquesta mena d'obres no podran ser guardonades. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!