El professor de Dret Constitucional de la Universitat d'Oviedo Miguel Presno Linera, especialista en protecció jurídica de persones i grups vulnerables, s'ha apressat a respondre la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, amb la qual el jutge confirmava la presó del vicepresident Oriol Junqueras. L'article, sota el títol "Exercici del càrrec representatiu vs. 'dret processal penal de l'enemic'", ha estat penjat al blog de l'autor. Presno hi fa una crítica contundent del document de Llarena, que considera que vulnera drets fonamentals.

Contra la "ponderació"

Presno critica molt durament que la interlocutòria no tingui en compte els límits que estableix la Constitució als drets, sinó que se centri en el conflicte entre els divesos drets, béns i interessos, amb la qual cosa el jutge acaba decidint quins valors i interessos han de prevaldre. Presno al·lega que el mateix Tribunal Constitucional ha reiterat que "no es poden jerarquitzar els drets fonamentals". Presno afegeix que el jutge té l'obligació d'interpretar la normativa aplicable en el sentit més favorable per a l'efectivitat dels drets fonamentals i que Llarena no ho fa.

L'article 384 bis

Llarena invoca a la interlocutòria l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, però Presno deixa ben clar que per a ell aquesta invocació no és pertinent en aquest cas. Presno és especialment dur amb l'apartat de la interlocutòria que denega la possibilitat de Junqueras d'assistir a dos plens del Parlament per por d'incidents (sense que ni tan sols es detalli de quins incidents es tracta). Presno al·lega que el jutge està obligat a protegir els drets fonamentals i que amb la mesura lesiona els drets dels electors de Junqueras. A més a més, explica que les manifestacions estan previstes en el dret fonamental de reunió.

Incapacitat

El jutge, a la interlocutòria, afirma que declara "la incapacitat legal perllongada" dels legisladors presos perquè puguin delegar el vot. Presno apunta que aquesta "incapacitat legal", segons el Codi Civil, només pot ser establerta per sentència judicial. No podria, doncs, haver-hi incapacitat sense sentència. A més a més, la delegació de vot no resoldria el problema, perquè, afirma Presno, ser parlamentari no és només votar, sinó també participar als debats, i aquest dret es nega a Junqueras.

Dret processal penal de l'enemic

Presno recorre a les teories de Günther Jakobs sobre el "dret processal penal de l'enemic". Assegura que la interlocutòria s'hi adapta perfectament, perquè està més pensada segons els fets futurs punibles que no pas els ja comesos, s'acorden mesures desproporcionadament altes per als acusats i es relativitzen els drets fonamentals. Presno explica que, al marge de què es pensi sobre el comportament de Junqueras, la interlocutòria vulnera els seus drets fonamentals i els dels seus electors. El professor de Dret Constitucional també adverteix que pot haver-hi problemes amb eventuals recursos al Tribunal Suprem, al Constitucional o, fins i tot, al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.