La Mesa del Parlament ha rebutjat en la reunió d'aquest migdia una petició de JxCat per deixar sense efecte la retirada del president Quim Torra i, per tant, ha assumit que Torra ja no és diputat, amb l'assentiment d'ERC, PSC i Cs. JxCat s'ha quedat sola defensant la seva proposta. Els republicans, però, mantenen que intentaran trobar un consens amb JxCat fins a última hora per defensar el president i també salvaguardar les votacions del ple. 

La decisió ha arribat després de l'ordre del secretari del Parlament, Xavier Muró, de retirar l'acta de diputat al president Quim Torra. Els tres partits independentistes han celebrat diverses reunions aquest matí per trobar una sortida consensuada, però han acabat sense acord, fet que ha agreujat encara més les diferències entre els dos socis independentistes. 

JxCat considera que no són els lletrats del Parlament qui han de prendre aquesta decisió i posen tota la pressió sobre el president de la cambra, Roger Torrent, a qui insten a mantenir Torra com a diputat i amb dret a vot. Fonts de la formació avisen que està en qüestió si el Parlament està "en mans de tècnics o dels ciutadans" i defensen que "la decisió final és política del Parlament i del seu màxim representant, que és el president".

Per contra, els republicans avisen que la "desobediència estèril" fa el "joc a l'Estat" i avisen que negar-se a acceptar la resolució de la JEC i permetre el vot del president de la Generalitat posaria en risc el Parlament i portaria la legislatura a la "paràlisi". El partit d'Oriol Junqueras assegura que treballaran perquè Torra pugui recuperar l'escó i per garantir la validesa de les votacions, però demanen actuar amb "intel·ligència" i deixar el "simbolisme de curta volada".