La proposta de reforma de la llei de Presidència de JxCat ha estat admesa a tràmit. Segons han informat fonts parlamentàries, així ho ha acordat la Mesa en la seva reunió d’aquest dilluns a la tarda. No obstant això, no està previst que entri en el proper ple ordinari que ha acordat la Junta de Portaveus, del qual el president Roger Torrent n’haurà de fixar la data.

Tant el PSC i Cs han anunciat durant la reunió que demanaran la reconsideració de la tramitació. Si aquesta reconsideració és tombada, els socialistes han avançat que també acudiran al Consell de Garanties Estatutàries. La reforma va ser avalada pels lletrats de la cambra, sempre i quan no fos per investir Carles Puigdemont.

La modificació de la llei de la Presidència va ser entrada a registre en solitari per JxCat quan Carles Puigdemont era el candidat a la investidura. La proposta de reforma contempla que "en cas d'absència, malaltia o impediment del candidat o candidata", el ple del Parlament "podrà autoritzar, per majoria absoluta, la celebració del debat d'investidura sense la presència o sense la intervenció del candidat o candidata", que podrà presentar el programa i sol·licitar la confiança de la cambra "per escrit o per qualsevol altre mitjà previst en el reglament".

El recurs del PSC al Consell de Garanties Estatutàries complicaria que pogués entrar en l’ordre del dia del proper ple ordinari. En tractar-se una llei de lectura única, aquest òrgan tindria una setmana per a emetre un dictament. Fonts socialistes han indicat que això faria difícil que es pogués aprovar en un ple previ a la investidura.