Del 2017 al 2022, i la qüestió de la DUI encara cueja. Aquest dimarts, la Mesa del Parlament ha tombat una iniciativa legislativa popular (ILP) que demanava l’aixecament de la declaració unilateral d’independència, aprovada per la cambra catalana el 27 d’octubre del 2017 i no implementada pel Govern de la Generalitat, que va ser cessat per l'article 155. Segons ha avançat NacióDigital i han confirmat fonts parlamentàries, la iniciativa no ha estat admesa a tràmit. Junts per Catalunya (amb un sol vot per la suspensió de Laura Borràs) i la CUP han votat a favor de l’admissió a tràmit, mentre ERC s’ha abstingut i el PSC hi ha votat en contra. Una situació d'empat a dos que ha fet decaure la iniciativa. En el seu informe, els lletrats van concloure que no es podia admetre a tràmit perquè no entrava dins les competències.

El text, registrat per sis dones a títol particular, sostenia que “les decisions que afecten el nostre territori han de ser preses única i exclusivament pel Parlament de Catalunya”. I afegia en aquest sentit: “Per aquest motiu, i considerant que la declaració d’independència aprovada per aquest parlament és vigent fins a dia d’avui, ja que cap òrgan institucional competent n’ha derogat la seva validesa, exigim l’aixecament de la suspensió de la declaració d’independència de la República Catalana, per tal que aquest Parlament pugui exercir les seves funcions en el seu ple dret”.

 

La iniciativa no ha prosperat per l'abstenció d'ERC, que assegura que ho ha fet "en coherència" amb el que ja han fet quan s'han trobat propostes semblants, l'últim cop el 2019. "Una ILP no té el suport ni el recorregut polític ni el format tècnic per donar cobertura a aquesta petició. Si fos així, ja hauria passat amb Esquerra Republicana contribuint-hi", justifiquen els republicans. I reblen en aquest sentit: "No contribuirem a la desil·lusió i a la frustració de l'independentisme. No contribuirem a fer passos cap enlloc. Del camí fet fins ara, n'hem après i no durem l'independentisme a repetir errors. Volem la independència de Catalunya per construir un país socialment just per a la gent. I volem fer-ho fent passos ferms, útils i honestos amb la ciutadania d'aquest país".

Continua l’embolic dels assessors de Borràs

Una setmana més, la Mesa ha hagut de veure un escrit, en aquest cas de l’extrema dreta de Vox, que reclamava suspendre de sou i feina els sis assessors de Laura Borràs, suspesa com a presidenta i diputada. La resposta de l’òrgan de govern de la cambra és novament que no procedeix aquesta suspensió automàtica. En qualsevol cas, fonts parlamentàries assenyalen que es tracta d’una “situació inèdita” i que cal buscar una proposta, que “encara no hi és”. La vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, no s’ha fixat terminis, però aquestes mateixes fonts remarquen que la solució ha d’arribar “el més aviat possible”.