Els tres diputats electes empresonats van sol·licitar la sortida de presó per assistir a la constitució del Parlament, el jutge els va dir que podien delegar el vot i van exercir aquesta prerrogativa. Però aquest no és el cas dels cinc diputats exiliats a Brussel·les, que en aquell ple no van demanar-ho. Sí que ho han fet en el debat d'investidura de Carles Puigdemont -encara sense data-, i han registrat la petició al Parlament. Ara la pilota està a la teulada de la Mesa de la cambra, que, segons el reglament, és qui ha d'admetre a tràmit la delegació.

Malgrat que constava en l'ordre del dia de la reunió ordinària de la Mesa, fonts parlamentàries expliquen a El Nacional que no és segur que s'abordi en la trobada d'aquest dimarts. "Hi ha temps i ho volem estudiar bé", asseguren. Una opció sobre la taula és que aquesta admissió a tràmit sigui posposada fins a la setmana que ve, quan molt probablement tindrà lloc el debat d'investidura, en una altra reunió de la Mesa.

Malgrat que s'esgotin els terminis, l'oposició ja ha anunciat que recorrerà la decisió. Les fonts consultades asseguren que el govern espanyol no pot impugnar una resolució de la Mesa. Però els grups parlamentaris sí que podrien demanar una reconsideració, que si no fos atesa, deixaria la via lliure per demanar empara al Tribunal Constitucional, al·legant la vulneració dels seus drets. 

Fonts de la majoria sobiranista de la Mesa repliquen que "no concorren els supòsits" per anar a l'alt tribunal, perquè "l'exercici legítim dels drets d'uns diputats no pot vulnerar els teus". La realitat, però, és que, la passada legislatura, el Tribunal Constitucional ja va anul·lar el ple de proclamació dels resultats del referèndum de l'1-O, després que el PSC presentés un recurs d'empara. Hi ha precedents. Si la resolució de delegació és suspesa, la mateixa Mesa estudiaria llavors com actuar.

L'informe dels lletrats del Parlament va mostrar-se contrari a aquesta delegació de vot, perquè considera que no està contemplat en el reglament del Parlament, però també assenyalaven que l'última paraula sobre la interpretació de la norma la tenen els membres de la Mesa, com a òrgan rector de la cambra.

Els vots dels diputats exiliats a Brussel·les són imprescindibles per a poder investir un candidat independentista. Si la Mesa no admet a tràmit la delegació de vot d'aquests parlamentaris, o aquesta delegació és suspesa pel Tribunal Constitucional, la majoria parlamentària es quedaria amb cinc vots menys, passant dels 70 als 65 escons. Serien necessàries almenys tres renúncies de diputats exiliats per a poder arribar a la majoria absoluta necessària de 68 escons per a investir un president en primera volta, com és intenció de Junts per Catalunya. També en segona volta, que requereix majoria simple: empatarien a 65 amb la resta de forces.