El president Carles Puigdemont podrà delegar el vot al Parlament. Així ho ha acordat la Mesa en la seva reunió d'aquest dimarts, amb els quatre vots a favor de JxCat i ERC i els tres en contra de Ciutadans i el PSC. La majoria independentista ha admès a tràmit la petició del líder de JxCat en considerar que la seva situació, en presó cautelar a Alemanya, és homologable a la dels presos que ja han delegat el vot. 

Fonts parlamentàries han assenyalat que, durant la reunió del màxim òrgan de la cambra, els lletrats han advertit que aquesta decisió contravé la interlocutòria del Tribunal Constitucional que establia mesures cautelars per a la investidura de Puigdemont. No obstant això, JxCat i ERC consideren que aquesta interlocutòria se circumscriu a la seva candidatura a la investidura. La delegació serà efectiva en el ple d'aquest dijous. L'exercirà la portaveu del seu grup, Elsa Artadi.

El jutge Pablo Llarena va considerar que la privació de llibertat podia justificar una "incapacitat perllongada", prevista en el reglament per a la delegació. A dia d'avui, fins a cinc presos -Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Oriol Junqueras- tenen delegat el seu vot. Ara s'hi suma el de Puigdemont. Per ara, el conseller Toni Comín, que es troba en llibertat a Bèlgica, no ha sol·licitat aquesta prerrogativa.

La petició de delegació de Puigdemont va registrar-se pocs minuts abans de la reunió de la Mesa de dimecres passat, prèvia al ple que va refermar la defensa dels drets polítics de Puigdemont, Sànchez i Turull. Els partits unionistes estudien la possibilitat de presentar una petició de reconsideració.

Per altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha transmès durant la reunió de la Mesa d'aquest dilluns que es manté el ple previst de dijous, que entre altres qüestions ha de debatre una resolució de Ciutadans que demana la seva compareixença. La previsió és que el ple sigui convocat durant la jornada d'aquest dimarts. També s'ha admès a tràmit una proposició de llei presentada pel PPC sobre “ensenyament plurilingüe” a Catalunya, amb la que intenten canviar el model educatiu d’immersió.