L'emergència per sequera no arriba encara. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha anunciat aquest dimarts que el sistema Ter-Llobregat de Catalunya entrarà a la pròxima fase a partir del mes de gener, en cas que no plogui. Així, si fa unes setmanes el Govern preveia decretar l'emergència a mitjans de desembre, ara calcula que aquest pas podrà endarrerir-se fins al gener, quan les reserves d'aigua als embassaments es trobin per sota del 16% --el requisit necessari per anunciar l'emergència--. Aquest canvi suposarà limitar la dotació fins a 200 litres per habitant i dia, un màxim que s'anirà reduint fins a 180 i després a 160 en cas que no hi hagi una millora als embassaments, mentre que també s'aplicaran restriccions notables en els sectors de l'agricultura, la ramaderia, la indústria i la recreació.

🚿 Et podràs dutxar al gimnàs o al teu centre esportiu? Així és com t'afectaran les noves restriccions

💦 Restriccions per la sequera a Catalunya: les mesures que entrarien en vigor a partir de gener
 

"La previsió era entrar en emergència el desembre, però hem aconseguit allargar gràcies a la feina que hem fet tots plegats", ha explicat el conseller. En tot cas, la previsió d'entrar-hi el gener es complirà "si continua plovent en mínims històrics i es continua reduint l'ús d'aigua". "Si cau una mica més d'aigua, podrem allargar fins al febrer", ha explicat. Mascort també ha concretat que l'emergència no es declararà el mes vinent a tot Catalunya, sinó al sistema del Ter-Llobregat, ja que les unitats Fluvià-Muga i Riudecanyes ja s'hi troben actualment, mentre que la zona de l'Ebre no depèn de la Generalitat.

Noves mesures i restriccions

D'altra banda, la Generalitat ha anunciat noves mesures i restriccions de cara a la fase d'emergència, i que actualment no s'inclouen al Pla Especial de Sequera. Així, es permetrà l'obertura de piscines públiques, així com d'aquelles instal·lacions esportives que utilitzen aigua --com ara camps de futbol--, però es requerirà el tancament de les dutxes perquè, segons el conseller, és aquí on es consumeix més aigua. "El consum majoritari d'aigua és en els vestidors", ha explicat. A més, també hi haurà restriccions per aquelles activitats amb usos intensius que s'estigui tramitant la seva sol·licitud. Així, instal·lacions com granges que usen un alt volum d'aigua i no podran posar-se en marxa mentre Catalunya estigui en emergència, sinó que es "prorrogarà" fins a sortir de l'emergència.

Mentrestant, també es retocaran les restriccions per permetre el rec d'arbres en cas que es consideri necessari per evitar que morin. Això es deu especialment a que els arbres a pobles i ciutats es consideren "refugis climàtics", els quals en un context d'emergència climàtica són de vital importància. Finalment, es rebaixaran els cabals ecològics del Ter, el Llobregat i la Muga per allargar les reserves als embassaments, una mesura que serà temporal. Un cop per setmana s'alliberarà una quantitat limitada d'aigua per reduir l'impacte del baix cabal, però la mesura calcula allargar fins a 136 dies l'aigua als embassaments.