Un 54% dels espanyols consideren que l'amnistia permetria un "nou procés d'autodeterminació" per a Catalunya i que, per tant, "provocarà el desacord social i polític" al país. Això és una de les conclusions a les quals arriba una enquesta de Sigma Dos elaborada per al diari El Mundo realitzant d'acord amb 1.413 entrevistes entre el 19 i el 26 de març. És a dir, després que la llei d'amnistia superés el tràmit de la Comissió de Justícia del Congrés, un cop que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, convoqués eleccions i enmig de la declaració institucional d'Elna del president Puigdemont, en la qual va anunciar que concorreria a les eleccions al Parlament el pròxim 12 de maig. 

Més de la meitat dels espanyols, per tant, consideren que la llei provocarà un efecte contrari al que té per objectiu: "normalització institucional, política i social a Catalunya". Entre els catalans, segons el sondeig, no hi ha una gran diferència, i és que el 49% dels ciutadans que viuen al país també creuen que els independentistes posaran en marxa un nou procés, malgrat les negociacions entre Junts, ERC i el PSOE. 

Així mateix, els arguments del PSOE i el seu líder, Pedro Sánchez, per defensar l'amnistia no han acabat de quallar. Fins a un 33% dels ciutadans espanyols que van donar suport a Pedro Sánchez creuen que l'amnistia desembocarà en un nou conflicte, mentre que ho creuen un 56% dels ciutadans espanyols que es consideren d'esquerres o extrema esquerra. Pel que a la ciutadania que es considera de centre, ho comparteix un 61%. 

Alhora, l'amnistia provoca el rebuig d'un 62% dels espanyols, mentre que entre els votants del PSOE el rebuig se situa entre el 42%. Entre els votants de Sumar, tanmateix, l'acord entre els socialistes i els independentistes té el suport del 67% dels seus electors. 

Sense conseqüències per al PSC, de moment

Tot i les enquestes, no sembla que l'amnistia hagi tingut un efecte perjudicial per al PSC de Salvador Illa, que parteix amb avantatge a les enquestes de les eleccions del pròxim 12 de maig al Parlament de Catalunya. Tot i això, quedarà per veure  com queda l'efecte Puigdemont, ja que encara no s'han donat a conèixer sondejos després de la declaració d'Elna. Abans, però, Illa partia amb una clara avantatge, mentre Junts i Esquerra Republicana es disputaven la segona plaça en un dur frec a frec. Tanmateix, el consens entre forces catalanes per a l'amnistia frega el 80% de representativitat a la cambra catalana. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!