"Europa es juga molt en aquesta crisi i és una oportunitat per enfortir la unió de l’eurogrup". Així reclamava l'atenció i la necessitat d'eurobons la vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital del govern espanyol, Nadia Calviño, durant una roda de premsa telemàtica acompanyada del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Alhora, assegura que la defensa de l'emissió d'eurobons no hauria de ser un impediment perquè l'Eurogrup arribi a un acord per donar una resposta coordinada a nivell europeu contra la crisi del coronavirus. "No és acceptable que cada país hagi de fer front a la crisi tot sol", ha asseverat la ministra. 

Calviño ha assegurat que la "triple xarxa de seguretat" plantejada per Brussel·les és positiva, "però no és suficient". Preguntada sobre si Espanya cedirà per arribar a un acord en l'emissió mutualitzada de deute, la vicepresidenta ha assegurat que "Espanya té una aproximació molt clara i ambiciosa. Creiem que cal avançar en un mecanisme que faciliti liquiditat a curt termini, però això no vol dir que no treballem en un mecanisme paral·lel per donar una resposta comuna a mitjà termini. Aquesta ambició en l'àmbit de mitjà termini no ha d'impedir arribar a un acord i avançar el més aviat possible en aquesta triple xarxa de seguretat a curt termini", ha asseverat Calviño.

Alhora, la vicepresidenta ha afegit que aquesta crisi "transcendeix fronteres nacionals", i considera que és necessari que la Unió Europea doni una resposta conjunta. Així, ha recordat que "Europa es juga molt amb aquesta crisi", després de defensar que els estats membres han d'aprovar un paquet "el més ambiciós possible".

Europa, dividida

La reunió de l'Eurogrup d'ahir dimarts ha finalitzat aquest dimecres a primera hora i sense acord, després de més de 16 hores de reunió telemàtica. Una reunió que va finalitzar sense acord després d'una divisió entre els països de el Nord i el Sud d'Europa pel que fa a l'activació dels fons de rescats (el Mecanisme Europeu d'Estabilitat, MEDE) i l'emissió de deute conjunt. Tot i la forta divisió que hi ha entre els estats europeus, la sessió es reprendrà aquest dijous i el govern espanyol confia a arribar a un acord. 

"Els ciutadans no es mereixen i no entendrien que no hi hagi un acord", ha insistit Calviño, recordant que "és molt important que aquesta crisi sanitària no es converteixi en una crisi financera". "És fonamental comptar amb una resposta europea", ha agregat.

"Estem en el mateix vaixell i hem de trobar una solució conjunta si volem reforçar els llaços que uneixen els països europeus i no sortir d'aquesta crisi més febles i més dividits", ha subratllat la vicepresidenta.