La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat preocupada aquesta setmana per la crisi política que s'ha obert entre Catalunya i l'Estat després de la sentència de l'1-O, fins al punt que ha preguntat al president del PP, Pablo Casado, què està succeint, segons el diari El Mundo. "Què passa amb Catalunya", va dir Merkel al dirigent del PP, en una trobada que van mantenir en un hotel de Brussel·les coincidint amb una reunió del grup popular europeu.

Segons informa el diari, Casado va traslladar a Merkel que, si esdevé el nou president espanyol, farà una política "més ferma" que l'actual president, Pedro Sánchez, "per evitar l'actual impressió d'inestabilitat que dona el quart país de l'eurozona".

La mateixa font insinua que Merkel està preocupada per si la crisi entre Catalunya i l'Estat se suma a la del Brexit, que a més coincidiria amb el seu any de retirada.

La presidenta de la Comissió Europea, la també alemanya Ursula von der Leyen, s'hauria mostrat també preocupada davant Casado igual que Merkel, "fent èmfasi en les imatges que li arribaven de Barcelona". "En els nostres contactes amb el govern espanyol se'ls nota inquiets i nerviosos amb Catalunya", haurien apuntat fonts de l'equip de Von der Leyen.