L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit que, després de la Gran Depressió del 1929, es va decidir que els mercats no podien caure, i per això es van crear els estímuls a l'economia. "Aquesta és una de les coses que es va aprendre de la Depressió: els mercats encara que estiguessin inflats com a globus, no havien de caure, per això es van posar en marxa les amfetes. El problema és que la capacitat d'un globus per ser inflat no és infinita", ha assenyalat. L'economista també ha explicat el que hauria passat sense el que ell denomina les "amfetes". "Imaginin-se un cataclisme borsari com el del 1929: un munt de milionaris arruïnats, més que llavors perquè ara n'hi ha més. I les repercussions que això tindria sobre l'economia real: el capital d'algunes companyies podria arribar a costar zero", ha afegit.

Niño Becerra ha adjuntat un article del diari El País, que assenyala que les crisis augmenten les desigualtats i les enquisten. "A Espanya i a moltes altres economies desenvolupades la concentració de la riquesa ha anat augmentant en els últims anys: l'1% més ric té a les mans del 17% de la renda nacional, davant del 13% que la detentava el 2007, abans de la Gran Recessió. Els segments més humils i amb feines menys qualificades van ser les més colpejades per la punxada de la bombolla immobiliària, i encara que estaven recuperant terreny en els últims anys encara no havien aconseguit recuperar el nivell d'ingressos quan va arribar l'emergència sanitària. "L'esclat de la pandèmia de la covid-19 va frenar aquest procés de recuperació i l'evidència més recent apunta a un augment de la desigualtat d'ingressos", assenyala el diari citant l'estudi Desigualtat de la Renda i Redistribució a Espanya: Nova Evidència a partir de la Metodologia del World Inequality Lab , publicat aquest dimecres pel think tank EsadeEcPol.

Segons l'estudi, això es produeix perquè per a l'1% amb més diners, les rendes del treball (és a dir, salaris, pensions i atur) suposen menys del 35% dels seus ingressos, a causa del pes més gran del capital financer sobre el total de la riquesa. Per a la resta de la població, en canvi, els ingressos procedents de l'activitat econòmica representen entre un 65% i un 85%. L'estudi argumenta que els impostos, les transferències socials i el consum públic com la sanitat i l'educació només redueixen en part la desigualtat. “El 2019 el 50% més pobre tenia 14% i un 17% abans i després de redistribució, respectivament. Tot i això, els patrons de desigualtat no varien substancialment a través de l'acció redistributiva de l'Estat”, assenyala.