La plataforma Netflix ha catalogat amb l'àudio de "Español latinoamericano" almenys tres pel·lícules que en realitat són en català i que ha inclòs al seu catàleg. Quan es clica l'apartat d'àudios i subtítols, apareix la monumental errada. Nombrosos usuaris de Netflix ho han interpretat com una mostra de menyspreu cap a l'idioma propi de Catalunya. El català transformat en "Español latinoamericano" s'ha detectat en films i sèries com Cançó per a tu, Vida privada i Pau, la força d'un silenci, en el que sembla una pràctica generalitzada. 

'Cançó per a tu'

Cançó per a tu (2018), que està protagonitzada per Candela Serra, Nao Albet, Paula Malia i Félix Herzog, està dirigida per Oriol Ferrer i narra la història d'una cantant a la Barcelona dels anys 60 i 70. Laia és una estudiant que somia a ser cantant professional, i comença a sortir amb l'Ignasi, un jove compromès en la lluita antifranquista. No suporta el David, amic de l'Ignasi i de família aposentada. Els sentiments es compliquen quan, sota l'aparença superficial, Laia descobreix en David una persona sensible i interessada per la música.

WhatsApp Image 2022 04 29 at 14.57.03
 

 

'Vida privada'

Vida privada (2018) és una adaptació audiovisual de la novel·la de Josep Maria de Segarra, que va ser adaptada en una minisèrie de TV3, dirigida per Sílvia Munt. La novel·la de Sagarra s'emmarca en la Barcelona dels anys 30 i il·lustra els canvis socials de l'època a través de tres generacions de la mateixa família, els Lloberola. Està protagonitzada per Pep Cruz, Aida Folch, Àgata Roca, Pablo Derqui i Francesc Garrido, entre d'altres. La sèrie narra des de la dictadura de Primo de Rivera a la Segona República espanyola.

WhatsApp Image 2022 04 29 at 14.56.22
 

 

 

'Pau, la força d'un silenci'

Pau, la força d'un silenci (2017) està basada en l'exili de Pau Casals a Prada de Conflent (Catalunya Nord) als anys 40, quan era el millor intèrpret de violoncel del moment. Casals, que va donar la paraula que no tocaria més en públic fins que caigués la dictadura de Franco, feia classes particulars a joves promeses. Però la Catalunya Nord queda en la França de Vichy sota control nazi, i amb presència constant de la Gestapo. El film està dirigit per Manuel Huerga i està protagonitzat per Joan Pera, Nao Abet, Carme Sansa, Marc Cartes i Albert Pérez, entre d'altres. 

WhatsApp Image 2022 04 29 at 14.56.45
 

 

La plataforma va anunciar al mes de març que es preparava per incorporar al seu catàleg fins a finals d'any una setantena de títols internacionals que estaran disponibles en català. El moviment de Netflix es va produir com a resposta a les converses que la plataforma va mantenir amb el Govern durant mesos i dels contactes d'ERC amb l'executiu espanyol sobre la llei audiovisual.

Segons va detallar Netflix, les sèries i pel·lícules destinades a públic adult tindrien incorporats els subtítols en català des del primer dia que estiguessin disponibles a la plataforma. Pel que fa als continguts infantils i familiars, s'hauria optat pel doblatge. Amb la incorporació dels nous títols, que no arribaran de cop, sinó gradualment, la plataforma va detallar que a finals del 2022 hi haurà 200 hores de continguts per a adults subtitulats en català i 20 hores de continguts infantils doblats (hi haurà la mateixa quantitat per al gallec i per al basc, i s'arribarà a les 600 hores de continguts per a adults en llengües cooficials i 60 hores de productes infantils).