Acció per la República, que agrupa noms destacats de l’entorn de JxCat, ha fet públic un comunicat de cara a les properes eleccions catalanes en què reclamen que el president a l'exili, Carles Puigdemont, hauria de situar-se "per damunt dels diversos corrents" d'aquest espai per afavorir la unitat.

JxCat està integrat pel PDeCAT -partit del qual forma part Puigdemont-, la Crida, Acció per la República i noms d'independents. Entre les cares visibles d’Acció per la República hi figuren diputats com Ferran Mascarell i Aurora Madaula, o l’historiador Agustí Colominas.

Segons Acció, Puigdemont és “el líder polític d’una manera d’entendre el combat independentista que està integrat per sensibilitats ideològiques molt diverses”, per la qual cosa considera que hauria de situar-se per damunt dels corrents.

Acció proposa convocar una convenció per reordenar l’espai que fins ara ha representat el grup parlamentari de JxCat, per la qual cosa proposa crear una comissió gestora amb participació dels diversos sectors i presidida per Puigdemont. L’objectiu seria convocar la citada convenció tan aviat com sigui possible.