El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha assegurat que caldrà estudiar si els voluntaris que participin en la seva organització estaran incorrent en delicte o no.

"La qüestió està més al límit del que podria ser una conducta il·lícita penal o no. És un tema a estudiar, que jo espero no haver d'estudiar, però s'ha d'estudiar", ha assegurat en declaracions a Efe. 

La Fiscalia perseguirà la compra d'urnes

La Fiscalia també perseguirà penalment la compra d'urnes per al referèndum de l'1 d'octubre, tant si es fa públicament com si es fa de manera encoberta, ja que es considera com un delicte de malversació. Així ho ha assegurat Maza després que el Govern de la Generalitat decidís ahir posposar la compra de les urnes i es negués a explicar com es durà a terme. 

Justament aquest mateix dimecres, el nou president de Junts pel Sí, Lluís Corominas, també s'ha referit a aquest aspecte i ha afirmat que "seria poc intel·ligent" donar més pistes del compte sobre la compra d'urnes, sabent que l'Estat està fent servir la Policia, la Fiscalia i els jutjats per impedir el referèndum.

Per això, Maza ha volgut deixar clar que, arran dels pronunciaments del Tribunal Constitucional sobre la inconstitucionalitat el procés secessionista, aquells que cometin actes en aquest marc estaran cometent un delicte, ja sigui de prevaricació, malversació, desobediència o altres, i per això la Fiscalia ho perseguirà mitjançant la presentació de querelles.

Maza també ha dit que desconeix si la decisió de la Generalitat respon al temor que la Fiscalia presenti querelles contra els signants, però ha assegurat que, si fos d'aquesta manera, suposaria un sistema "eficaç". "Si la interposició de querelles anteriors ha servit perquè reconsiderin la possibilitat d'estar en situació de ser querellats per un delicte, em semblaria que hem complert amb la nostra missió i el nostre objectiu", ha argumentat.