L’ultimàtum masclista de Vox a PP i Cs, que inclou la possibilitat de no votar la investidura de Juanma Moreno, un escenari que podria forçar la convocatòria de noves eleccions, ha posat en dificultats els dos partits que ja donaven per fet que podrien desbancar Susana Díaz de la presidència de la Junta d’Andalusia.

En aquest context, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha intentat la maniobra de demanar que la lluita contra la violència de gènere quedi fora del debat polític, un extrem que els d’Abascal no semblen disposats a acceptar.

En un acte a Melilla, on ha agraït la tasca de tots els cossos de l’Estat que lluiten contra aquesta “xacra” social, Casado ha afirmat que cal que “tots els partits i tota la societat espanyola han de caminar cap a la seva erradicació definitiva”, abans de fer un minut de silenci per la primera víctima de la violència masclista del 2019, assassinada a Laredo.

Seguidament, Casado ha afegit que “no s’ha de polititzar” la violència de gènere i al PP “ningú li pot donar lliçons” en la matèria perquè és el partit que va promoure “el pla contra la violència de gènere més ambiciós de la història d’Espanya” amb el suport de gairebé tots els grups parlamentaris.

Cs tampoc vol negociar

Per la seva banda, Ciutadans ha replicat a Vox que lluitar contra la violència masclista "no és una opció per negociar".

La diputada i senadora de Cs, Lorena Roldán, ha reafirmat aquest dijous el compromís de la seva formació en la lluita contra la violència masclista i ha replicat així a la posició de Vox per no facilitar la investidura a Andalusia si, entre d'altres, no es retira de l'acord entre PP i Cs la dotació per mesures d’impuls de la llei andalusa contra la violència de gènere.

"És una obligació dels poders públics lluitar contra la violència masclista i posar tots els recursos a l'abast, no és una opció amb la qual es pugui negociar", ha assegurat Roldán en roda de premsa des de la seu del partit a Barcelona.

La diputada ha recordat que l'acord a Andalusia és un "pacte a dos", sense Vox, i ha apel·lat a la "responsabilitat" de la resta de formacions per evitar que es "bloquegin" les mesures acordades.

El posicionament de tots dos partits és ferm en la lluita contra la violència masclista, però amenaça de dinamitar el pacte amb Vox.