El delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, s’ha insinuat aquest dissabte com a candidat pel PDeCAT a alcalde de Barcelona. En una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, l’exconseller de Cultura i actual delegat de la Generalitat a Madrid, no ha amagat les ganes de tornar a Barcelona i no rebutja la candidatura a l'alcaldia. “Tinc ganes de repensar la ciutat perquè li falta un projecte”, ha dit. Les eleccions municipals se celebraran el 2019.

Mascarell se suma a altres tres noms que han sonat com a alcaldables pel Partit Demòcrata: Joaquim Forn, actual segon del Grup Municipal Demòcrata; l'exvicepresidenta Joana Ortega; i l'actual conseller de Cultura, Santi Vila.

La declaració de Mascarell arriba al punt. Ortega, exmilitant d'Unió Democràtica, va deixar anar el seu desig al novembre del 2016. Malgrat que va ser fortament ovacionada en l'acte on el PDeCAT va donar el tret de sortida a la campanya del 'sí' pel referèndum, el passat març, la seva inhabilitació per promoure el procés participatiu del 9N impossibilita la seva candidatura. El conseller Vila va reenfocar-se cap a la Generalitat quan Carles Puigdemont va refusar ser candidat a la presidència. Forn, que ja havia estat el número dos de l'alcalde Xavier Trias, exerceix de fet de cap de l'oposició.

Ferran Mascarell és un pes pesant a la vida política i cultural barcelonina. Seu és el projecte del Centre de Cultura Contemporània, en el seu mandat com a Coordinador de Cultura de l'Ajuntament, entre 1987 i 1991. També va ser director de l'Institut de Cultura de Barcelona entre 1996 i 1999. Aquest any és electe a les llistes del PSC regidor del districte de Gràcia i nomenat regidor de Cultura, posició des de la que va dissenyar i aplicar el Pla de Biblioteques i el Pla d'Equipaments Culturals. També ha estat vicepresident de l'Ateneu Barcelonès, entre altres càrrecs.

Artur Mas el va convèncer de sumar-se al seu projecte sobiranista, línia ideològica que Mascarell ja venia elaborant en diversos articles i conferències.

A l'entrevista d'aquest dissabte, s'ha mostrat contrari al concepte “xoc de trens” per definir les relacions entre Catalunya i Madrid. Segons Mascarell, “l’Estat és un tren de carbó i la societat catalana no és cap tren, és una altra cosa”. Ha defensat que la solució al conflicte català són “dos estats del segle XXI”, deixant clar que és necessari “repensar els conceptes ‘Estat’ i ‘nació’”.

En una setmana marcada per l'enèsima negativa del Govern espanyol a negociar el referèndum català, Mascarell ha afirmat que es va fer independentista el 2006 i s’ha definit com a “socialdemòcrata” que votarà ‘sí’ al referèndum perquè vol “un estat representatiu, eficient i repúblicà”.