Centenars de persones s'han concentrat aquest diumenge a les tres capitals basques i a Pamplona per "solidaritzar-se amb el poble català" i denunciar que es traslladin "als tribunals les consultes ciutadanes".

Les mobilitzacions, organitzades per la plataforma en favor del dret a decidir Gure Esku Dago, s'han convocat amb motiu del judici que s'inicia aquest dilluns contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9-N.

En la concentració celebrada a Sant Sebastià hi han pres part, entre altres, el president de l'Euzkadi Buru Batzar (EBB) del PNB, Andoni Ortuzar, al costat del responsable del Gipuzko Buru Batzar (GBB), Joseba Egibar, i l'alcalde de la ciutat, Eneko Goia, així com el líder d'EH Bildu Arnaldo Otegi.

Pel que fa a la concentració a Vitòria, s'han apropat fins a la plaça de la Virgen Blanca l'alcalde, Gorka Urtaran, així com els parlamentaris jeltzales Jone Berriozabal i Unai Grajales, i càrrecs d'EH Bildu.

Per altra banda, a la mobilització de Bilbao s'hi ha pogut veure el burukide Joseba Aurrekoetxea, així com als parlamentaris d'EH Bildu Maddalen Iriarte, Iker Casanova, Jasone Agirre y el senador Jon Iñarritu.

En totes les concentracions, que han mantingut 15 minuts de silenci, s'han pogut veure banderes catalanes i els participants han format la paraula 'Demokrazia'.

Els convocants han llegit un comunicat en eusquera i castellà en què han recordat que Gure Esku Dago està treballant per "crear condicions que permetin als ciutadans de decidir" i han subratllat: "El futur dels pobles el volem decidir els ciutadans i ha d'estar a les nostres mans".

En aquest context, han insistit que el futur dels pobles es decideix "a les urnes" i han qualificat d'"inconcebible i inacceptable portar les consultes als tribunals".

En aquesta línia, han denunciat el judici d'aquest dilluns contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9-N i han recordat que, tant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com membres de la mesa es troben imputats.

Des de Gure Esku Dago han subratllat que "la reivindicació de la democràcia és també nostra" i que "els càrrecs electes catalans i el poble català mai no estaran sols en el camí per decidir el futur democràticament".

"Sumant forces mostrarem la nostra solidaritat democràtica al poble català, i, alhora, impulsarem la base dels nostres drets. Només aprofundint en la democràcia construirem un futur millor", han afirmat.