L'expresident, Artur Mas, ha denunciat que l'escàndol provocat per les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fenández Díaz, i el responsable de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, per construir escàndols contra CDC i ERC demostren que "subsisteix un Estat de matriu franquista" que organitza conxorxes i contubernis per perseguir idees polítiques. Mas ha reclamat el sobreseïment del cas del 9-N, la dimissió de tots els implicats, inclòs Rajoy si es demostra que n'estava al corrent, i ha anunciat demandes judicials, a més d'emplaçar la Fiscalia a actuar d'ofici.

L'expresident ha comparegut a la seu de CDC, després de suspendre durant unes hores la campanya electoral, acompanyat de tots els investigats pel 9-N, l'exvicepresidenta Joana Ortega, l'exconsellera Irene Rigau i l'exconseller i candidat Francesc Homs, així com l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, contra el qual es van filtrar en plena campanya electoral informes sobre un suposat compte a Suïssa que posteriorment van ser desmentits.

Rajoy

L'expresident ha reclamat que Fernández Díaz, al qual ha situat al capdamunt de la conspiració, plegui abans de divendres, i, en ser interrogat si demana també el cap de Rajoy, ha afegit: "Sembla que, segons el ministre, la mateixa Moncloa i el president estaven al corrent, però això ho diu el ministre". "S'haurà d'acabar de saber quina extensió té", ha reblat.

Mas ha denunciat que les gravacions que ahir es van fer públiques fan evident un "contuberni governamental policial, judicial i mediàtic", que demostra que "subsisteix un Estat de matriu franquista". "Un Estat que no respongués a aquests tics del que havia sigut la dictadura del general Franco, difícilment es comportaria com s'està comportant l'Estat espanyol i alguns dels seus principals representants. Vol dir un Estat que persegueix i vol destruir persones per defensar idees polítiques", ha advertit.

Arxiu del 9-N

Per aquesta raó, l'expresident ha reclamat que s'arxivi la causa que se segueix per la consulta del 9N –"perquè és evident que aquesta causa té motivacions polítiques"– i ha emplaçat tots els partits que es presenten a les eleccions de diumenge que es comprometin públicament abans de divendres a no votar a favor del suplicatori per aquest cas contra Francesc Homs quan es constitueixi el Congrés.

El líder convergent ha descrit els presents com a "principals perseguits, damnificats i víctimes d'aquesta persecució per part de determinants estaments de l'Estat espanyol" que tenia com a principal objectiu la destrucció del sobiranisme i de CDC. “Tot està connectat i orquestrat: calúmnies, infàmies, acusacions falses, escorcolls preelectorals”, ha denunciat assenyalant el seu cas i el de l’exalcalde als quals es van llançar acusacions a través de filtracions en plena campanya, “cometent un delicte electoral”.

"Però no us enganyeu, les víctimes no som nosaltres, com estàvem al front ens perseguien a nosaltres, però la víctima real és el poble de Catalunya, que a través nostre també és objecte d'aquesta desinformació i aquestes pràctiques que porten a una democràcia de baixíssima qualitat que ofereix l'Estat espanyol", ha advertit.

De Alfonso

Mas ha hagut de respondre preguntes sobre el fet que va ser ell, com a president de la Generalitat, qui va proposar el nom de Daniel de Alfonso com a responsable de l'Oficina Antifrau. Ha explicat que no el coneixia personalment quan li van proposar aquest nomenament, que li van plantejar com a persona "independent" i que va ser nomenat per tres cinquenes part del Parlament, després de superar un examen de la Cambra.

"Si només van votar en contra 3 diputats, vol dir que no hi van posar impediment. Si algú pot pensar que quan es fa aquest tipus de nomenament és per posar una persona que et protegeixi, està clar que no. S'hi ha de posar persones independents. I està, en aquest cas, més que demostrat", ha reblat.

Matonisme i Marcelo

Per la seva banda, Homs ha recordat que en el debat de diumenge entre els candidats hi va haver un moment en què li va donar la sensació que Fernández Díaz l'amenaçava. “Aquesta actuació de matonisme –que no sé com qualificar d’una altra manera– lliga amb aquestes converses que hem conegut”, ha reblat.

En ser interrogat sobre la reacció del ministre en funcions, que assegura que se sent víctima d'una conspiració, ha ironitzat: "I si parlava el Marcelo [en referència a l'àngel que Fernández Díaz va explicar que l'acompanya]?".