El jutge emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín ha advertit en declaracions a La Sexta que la inhabilitació del president Quim Torra, dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, "està fora de la legalitat", perquè la Junta Electoral Central (JEC) no pot dictar "resolucions judicials". Martín Pallín ha estat taxatiu en les seves crítiques: "Aquesta sentència em causa una veritable sorpresa", ha afegit.

"Em sembla una resolució que està fora de la legalitat. Han aplicat un article en el qual es condemna una persona per desobeir resolucions judicials i ordres d'un superior jeràrquic; i ni la JEC és un òrgan judicial que pot dictar resolucions judicials, ni és el superior jeràrquic del president d'una autonomia", ha apuntat.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat Torra a un any i mig d'inhabilitació i a pagar una multa de 30.000 euros per un delicte de desobediència en defensa de la llibertat d'expressió. La defensa del president pensa recórrer al Tribunal Suprem, i tot fa preveure que també demanarà el posicionament de la Justícia europea.