El diputat del PP al Congrés Nacho Martín Blanco ha carregat amb duresa contra el president a l'exili Carles Puigdemont a qui ha definit com un polític amb una "capacitat d'intoxicar pròpia de règims autoritaris". El dirigent popular ha qualificat Puigdemont com un polític "amb molt pocs escrúpols morals". Martín Blanco ha fet aquestes declaracions en una entrevista a RTVE on, per contra, ha parlat d'una manera molt diferent del diputat d'ERC Ruben Wagensberg, també investigat per terrorisme pel cas Tsunami

El diputat del PP al Congrés espera que el cas judicial contra el diputat d'ERC "acabi bé", després que aquest dijous el Tribunal Suprem obrís una causa contra el president de la Generalitat a l'exili i contra Wagensberg, per investigar-los pel delicte de terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic. Martín Blanco ha explicat que a Wagensberg el considera un amic i que li desitja "el millor a la vida". "És una bona persona", ha afegit. El diputat dels populars ha confiat que la causa penal "quedi en un malson" però també ha remarcat que ell no qüestiona la feina d'un jutge. 

"Propaganda indigna"

Pel que fa a l'amnistia, Martín Blanco veu l'esborrany de la Comissió de Venècia com una "operació de propaganda indigna" del govern espanyol. Segons el diputat popular, han volgut fer passar l'informe com un "aval" a la llei d'amnistia quan "no ho és". Martín Blanco considera que hi ha elements que són un "retret" al govern espanyol i ha posat d'exemple que la Comissió de Venècia assenyali que no es pot fer una norma d'aquestes característiques pel tràmit d'urgència.

La Comissió de Venècia avala "per complet" la llei d'amnistia. Aquest aval s'ha conegut just en el moment en què el PSOE i Junts intenten tirar endavant la proposta de llei després que el 30 de gener Junts votés en contra del redactat que es va sotmetre a votació al Congrés. La Comissió de Venècia veu “legítim” l’objectiu de la “normalització institucional, política i social a Catalunya” però demana a “totes les autoritats espanyoles” que es prenguin “el temps necessari per a un diàleg profund en l’esperit de la cooperació lleial” al voltant del debat sobre la llei d’amnistia. Membres d'aquest òrgan consultiu del Consell d'Europa van visitar Espanya el 8 i 9 de febrer després que el Senat, a petició del PP, va encarregar un dictamen, i es van entrevistar amb representants dels partits i institucions.

En la seva argumentació i anàlisi sobre la llei d’amnistia, la Comissió de Venècia admet que és conscient de les “crítiques” pel fet que la normativa “fos part d’un acord polític per assolir la majoria per crear govern”. “Tot i això, la normalització institucional, política i social a Catalunya és un objectiu legítim”, afegeix.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!