La secretaria general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira, ha celebrat que la llei d'amnistia hagi donat les seves primeres passes. Tot i això, ha apuntat que ella encara no té plantejat tornar de Suïssa, perquè encara no es donen les garanties necessàries. Preguntada sobre el possible retorn de Carles Puigdemont i l'impacte que considera que tindrà la seva candidatura a les eleccions del 12-M, ha respost: "Sempre hem treballat perquè pugui haver-hi el retorn no només de Carles Puigdemont sinó de totes les persones exiliades. Esperem que l'amnistia porti Carles Puigdemont al país". La secretaria general d'ERC ha apuntat que l'amnistia pot ser una "nova oportunitat" per a l'independentisme per "enfortir-se, refer i compartir l'agenda política". És a dir, trobar un "espai de debat en condicions" que la "repressió" ha dificultat.

En una entrevista a TV3. Rovira ha estat preguntada sobre si en l'escenari postelectoral els republicans prefereixen cercar suports entre els socialistes o a l'espai independentista. Tanmateix, la secretaria general dels republicans ha afirmat que la formació s'enfoca en la candidatura de Pere Aragonès: "Treballarem perquè sigui president". Rovira ha subratllat que ERC s'entendrà amb els partits que defensin un referèndum, que s'acabin les retallades i facin bandera de la lluita contra el canvi climàtic. "Les aliances es formaran entorn d'aquestes prioritats", ha conclòs.

El referèndum i el PSOE 

Després de l'aprovació de l'amnistia, Rovira ha defensat que ara s'obre una "segona fase" de la resolució del conflicte i ha assegurat que ERC ja s'ha assegut per pactar del referèndum. Un referèndum que, segons ha defensat, ha de ser vinculant i reconegut internacionalment. "Hem posat sobre la taula el referèndum i estem esperant que l’Estat posi sobre la taula la seva resolució del conflicte". Per la seva banda, el PSOE ha negat que estiguin negociant un referèndum vinculant. 

"Seré rotunda: el PSOE no està en cap negociació que parli de ruptures, referèndums i divisions", ha sentenciat aquest dilluns la portaveu de l'executiva federal del PSOE, Esther Peña. La portaveu socialista ha subratllat que el referèndum d'autodeterminació no està "damunt la taula" en les negociacions amb ERC ni amb Junts ni és la "voluntat" dels socialistes, ja que la política que ha practicat el PSOE els darrers anys amb Catalunya i Espanya és "la d'anar units".

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!