La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat que la decisió de la militància de Junts és molt necessària i urgent per saber amb qui compta ERC per governar, "necessitem un Govern fort". Segons Rovira, des de l'inici de la legislatura "hi ha hagut moltes veus crítiques".​ En relació amb aquesta consulta, ha afegit que "em sembla que han de tancar el tema i tancar files amb el resultat", ha afegit. Rovira ha indicat que des del seu partit estan preparats pel que faci falta "l'objectiu en aquests moments és posar el focus on s'ha de posar". En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, la secretària general ha reclamat que passi el que passi amb la consulta de Junts, "hem de reconstruir la confiança". I ha fet referència a "l'històric" i als "objectius" compartits. 

Sobre si des d'ERC s'ha fet tot el possible perquè Junts no marxi del Govern, Rovira ha afirmat que "ha fet el que ha pogut, i ho seguirà fent". Així mateix, ha reconegut que des de l'exili veu les coses amb més perspectiva i reflexiona sobre si som conscients del que hem viscut en els darrers 5 anys "hem superat la repressió política, la pandèmia, la inhabilitació del president Quim Torra". La secretària general d'ERC ha parlat sobre el cansament de la gent envers els debats interns del Govern "però hem fet una resistència històrica davant de l’opressió de l’Estat. "Ara ens toca avançar". 

Convocar eleccions 

Rovira ha afirmat que ERC no es planteja convocar eleccions en un moment tan delicat per la gent. "Intentarem que el Govern se'n surti i tingui tot el marge de maniobra possible", ha reblat. En aquest sentit, Rovira ha assegurat que ERC està preparada per "tots els escenaris" i ha apel·lat a la "responsabilitat" perquè hi hagi un Govern "fort i cohesionat". "No volem la crossa de ningú. No és moment de càlculs partidistes ni electorals perquè l'hora és greu", ha argumentat.

La dirigent independentista ha indicat que el que vol és que Junts decideixi i prengui una decisió i "nosaltres assumirem la decisió, sigui quina sigui". En aquest sentit, ha demanat "una apel·lació a la responsabilitat i crec que el Govern ho ha fet, com més siguem per ajudar la país a sortir de la situació en la qual està entrant, serà molt millor. Màxim suport, grans consensos". Així mateix, Rovira ha dit que si es trenca el govern de coalició "no serà un fracàs de res" i que ella "continuarà lluitant".

Repressió

La dirigent d'ERC ha parlat sobre la repressió que se segueix patint en el Govern des de l'Estat espanyol, però ha afirmat que "hem après a mitigar els seus efectes. Hem de fer lluita". Fent al·lusió a tota la repressió que han hagut de fer front, especialment, des de l'any 2017, i que tota aquesta lluita l'han fet amb Junts. "La repressió es lluita amb més política". Rovira ha acusat l'Estat espanyol "ens pretenen aturar i bloquejar, el que no podem fer entre nosaltres és donar-los el plaer d’aconseguir això". En aquest sentit, ha reconegut que una de les diferències amb Junts és que no acaben de compartir l’anàlisi del que va passar, "no acabem d’acordar els passos".