La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha demanat aquest dissabte que no es comprometi la feina dels funcionaris i que es reservin esforços per garantir “el moment de ruptura democràtica” que tindrà lloc amb el referèndum del mes de setembre. Rovira ha fet aquestes declaracions després de les crítiques a l’actuació d’Interior i dels Mossos d’Esquadra en la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, per part dels dirigents de la CUP.

La dirigent d’ERC ha opinat que “ara probablement no és moment de posar en escac els treballadors públics, perquè l’acte de desobediència col·lectiu el farem el setembre que ve”. A més, en unes declaracions a RAC1, la secretària general dels republicans ha cridat a preservar la funció de policia judicial dels Mossos a Catalunya i ha insistit que “cal tenir molt clar que Interior no dóna l’ordre als Mossos, la dóna el jutjat de Berga”.

Durant l’entrevista a RAC1, Marta Rovira ha demanat que “tot el que passi fins al moment del referèndum haurem d’intentar que no comprometi els treballadors públics que han de fer la seva feina a Catalunya”. La dirigent d’ERC ha apuntat que el Parlament treballa per generar un “marc de cobertura legal” per a tots els empleats públics que hagin de treballar el dia del referèndum exercint les seves funcions i ha garantit que “la responsabilitat política l’assumirem els polítics”.

"Decisions individuals"

L’endemà de la detenció de l’alcaldessa de Berga, Marta Rovira ha assenyalat que defensaran “tots els càrrecs electes que estiguin patint aquesta persecució judicial, al marge del que decideixin fer perquè, al final, és una decisió individual”. A parer seu, “la reacció política hi és i és unitària i ha de continuar sent així” perquè, segons Rovira, només generant espais de complicitat es podrà arribar “fins al final”. 

En aquest sentit, la secretària general d’ERC ha constatat que hi ha hagut “unitat” després de la detenció de Venturós. “Ahir a Berga hi érem tots donant suport a l’alcaldessa, malgrat que algú no comparteixi les conseqüències que es deriven de la decisió de l’alcaldessa de no anar a declarar voluntàriament”, ha afegit.