La secretaria general d'ERC, Marta Rovira, assegura que ERC "ja no fia" al govern espanyol. "No hi haurà desglaç fins que no hi hagi resultats a sobre de la taula, ERC ha acabat el crèdit polític i ja no fia. Ve una tardor complicada i estem disposats a negociar, però volem resultats visibles a la taula de negociació. Perquè aquest és el motiu pel qual donem suport a la investidura de Pedro Sánchez", així de contundent s'ha mostrat la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, sobre les negociacions d'ERC amb el govern espanyol en una entrevista a El Periódico.

I és que, quan encara resten per aprovar els pressupostos espanyols de 2023, Rovira exigeix al PSOE resultats en el procés de diàleg que estan duent a terme el Govern i la Moncloa. De moment, està prevista una reunió entre el president Pere Aragonès i el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, aquest 15 de juliol a la Moncloa. Els republicans, sabedors que el PSOE pot dependre d'ells per aprovar els comptes l'any vinent, collen a Sánchez perquè el procés de diàleg tingui resultats. "ERC no ha signat un xec en blanc amb Sánchez", assegura la dirigent republicana. I ho rebla, tot assegurant que "no ens serveix l'excusa que si no governa ell, vindran el PP i el Vox".

Sobre la negociació dels pressupostos, Rovira ja ha declarat que els vots republicans seran a canvi d'avenços en la taula de diàleg. "ERC, per donar suport als pressupostos generals de l'Estat, exigeix resultats a la taula de diàleg", ha declarat. I, en referència a l'estratègia del peix al cove de CIU, ha assegurat que "nosaltres no farem servir els nostres vots al Congrés per rebaixar l'agenda política, per tornar al peix al cove, per un plat de llenties".

Certament, un cop superat l'equador de la legislatura de Sánchez, ERC ha apujat el to vers el govern espanyol i se n'ha anat distanciant. Si a l'inici ERC semblava un soci fiable per al govern de coalició, a mesura que ha anat avançant la legislatura, els republicans s'han mostrat més crítics. "El Govern de PSOE-UP no lidera allò a què es va comprometre a l'inici de la legislatura. No vull fer populisme, però si el Govern més progressista de la història no avança en les qüestions socials i en el conflicte català, quina diferència hi ha entre un Govern d'esquerres i un de PP-Vox?", afirma Rovira.

A ERC, segons explica Rovira a l'entrevista, li agradaria un govern espanyol "del PSOE, també amb UP, amb convicció política". En canvi, assenyala que "només veiem un acomplexament absolut davant el PP i el nacionalisme espanyol que els glaça. Veiem molt de càlcul electoralista. No combaten la catalanofòbia, es presenten a les eleccions avergonyits de seure a una taula amb la Generalitat".