El Marroc se sent fort després que ha aconseguit desestabilitzar la política espanyola tan sols permetent el pas d'uns centenars de joves a Ceuta, i el govern marroquí adverteix Espanya que no li deixarà passar ni una. El missatge l'ha llançat el ministre d'Afers Exteriors marroquí, Nasser Bourita, visiblement molest per l'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, a Espanya, quan al Marroc és vist com un terrorista. 

Bourita ha insistit que no acceptaran més "dobles llenguatges" d'Espanya, en referència al fet que diu que vol tenir bones relacions amb el Marroc, però alhora tracta en un hospital el líder del Polisario, malalt de Covid, sense ni informar-lo.

Tel QuelLes declaracions del ministre d'Afers Estrangers del Marroc al diari Tel Quel

"El bon veïnatge i la col·laboració no són eslògans. S'han de concretar. I per desgràcia, el que el Marroc ha rebut des del 17 d'abril [d'Espanya] no ha estat cap prova de bon veïnatge ni de col·laboració. I el Marroc no acceptarà més aquesta mena de doble llenguatge", ha indicat el ministre.

La ficada de pota de Sánchez

 

El Marroc s'ha convertit en una peça important per als Estats Units en el món àrab, i en els últims dies ha contribuït a l'alto el foc entre Israel i Hamàs. I a més el president Donald Trump va reconèixer la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental, a canvi que el Marroc reconegui Israel com han fet els països del Golf Pèrsic. Tot indica que el president Joe Biden seguirà aquesta política de Trump, perquè prima l'estabilitat al món àrab i al Pròxim Orient, i aquesta és una prioritat per a l'administració americana.  

El cas és que el govern espanyol ha tingut en els últims mesos una posició geostratègica que ha topat de cap amb aquest model dissenyat laboriosament pels EUA, primer amb declaracions del llavors vicepresident Pablo Iglesias a favor del Sàhara i després amb l'acollida hospitalària al líder del Polisario. El Marroc se'n va assabentar 4 dies després per casualitat. Les conseqüències ja s'han vist, i el president Pedro Sánchez ha hagut de desplegar l'exèrcit espanyol a les platges de Ceuta, i avui també ho ha fet a Melilla.

Polèmica amb Margarita Robles

 

El ministre d'Afers Estrangers marroquí es mostra indignat en les seves declaracions també per les crítiques que ahir va llançar la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, al Marroc, dient que havia actuat amb "venjança" i assegurant que "amb Espanya no s'hi juga". Segons Bourita, el seu govern ha avortat 13.000 intents d'immigració irregular des del 2017, ha desmantellat 4.163 xarxes de tràfic de persones, i ha frenat 48 intents d'assalt a Ceuta, amb un gran cost econòmic.

"Europa no ens paga ni el 20% del cost que el Marroc assumeix en la lluita contra la migració clandestina", ha assegurat el ministre, que ha apuntat que en els darrers dies el seu país ha fet "el 99% dels esforços" per contenir els migrants, mentre que "no han fet res a l'altre costat", l'espanyol.