Gairebé dos mesos després dels tràgics fets ocorreguts a la frontera de Melilla, les úniques persones que han estat responsabilitzades són les mateixes víctimes. El divendres 24 de juny, centenars de persones que es trobaven en territori marroquí van intentar travessar la frontera per entrar a la ciutat autònoma espanyola i trepitjar sòl europeu. En l'intent, i segons les fonts d'ONG locals, fins a 37 migrants, molts d'ells sudanesos, van morir. Malgrat l'opacitat imposada pels governs espanyol i marroquí, a les xarxes ràpidament van filtrar-se vídeos en què es veia com les autoritats del país africà actuaven amb una contundència extrema contra els migrants. Les imatges de desenes de cossos amuntegats, agonitzant sota la mirada dels agents, feia esgarrifar.

Aquest dimecres s'ha donat a conèixer la tercera sentència contra aquelles desenes de persones que, en l'intent de travessar la frontera, van ser interceptades per les forces de seguretat marroquines i posteriorment processades pels tribunals marroquins. I és que, fins ara, la Justícia del país s'ha centrat a situar els migrants en l'ull de mira com a màxims responsables dels fets, utilitzant fins i tot els testimonis d'agents policials per incriminar-los.

Segons ha informat l'Associació Marroquina dels Drets Humans arrelada a la ciutat de Nador, a només uns quilòmetres de Melilla, un total de 13 migrants han estat condemnats pel Tribunal d'Apel·lació local a dos anys i mig de presó per intentar saltar la tanca fronterera. A més, hauran de fer front a una multa de 10.000 dirhams (uns 950 euros). "Sentència molt dura que mostra com es va mobilitzar la justícia contra els migrants que buscaven refugi al servei de les polítiques migratòries", ha lamentat AMDH. L'advocat defensor Mbarek Buirek ha informat a EFE que els tretze han estat acusats de "constitució de banda criminal per organitzar migració clandestina, violència contra les forces públiques, desobediència i aglomeració armada", entre altres delictes. Aquests formen part d'un grup de 28 acusats, la resta dels quals coneixerà la seva sentència en unes setmanes.

47 condemnats més

No és la primera sentència contra les víctimes d'aquella massacre. El 4 d'agost, AMDH anunciava que 14 migrants més havien estat condemnats a vuit mesos de presó i 2.000 dirhams (190 euros) de multa, en què l'ONG considerava un "judici molt dur contra persones que només busquen refugi". A més, l'entitat subratllava que hi havia hagut "contradiccions revelades per la defensa". I el 19 de juliol, una "sentència molt severa" posava un total de 33 migrants a la presó durant 11 mesos.