L'Afganistan ja és en mans dels talibans i Espanya s'afanya a evacuar els seus ciutadans del país. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dilluns que el govern espanyol treballa pel retorn de treballadors i civils espanyols "al més aviat possible", entre els quals es troben policies i traductors.

Marlaska ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat per la situació que s'està vivint a Kabul, ja que l'aeroport és segur "en aquest moment", segons ha dit en una entrevista a la Cadena SER. Però la veritat és que en les últimes hores la tensió ha augmentat i s'ha descontrolat a la capital, on una desena de civils han mort intentant escapar del país, i alhora se sent el renou d'armes de foc.

Avions per evacuar espanyols

El ministre de l'Interior ha recordat que l'Estat espanyol ha enviat aquest dilluns dos avions A400 amb destinació a Dubai per cobrir la primera fase de repatriació del personal de l'ambaixada, dels espanyols que queden al país i de tots aquells afganesos que han col·laborat amb Espanya. Tot i això, no s'ha especificat quan sortiran aquestes persones de Kabul: "Al més aviat possible", ha insistit.

"L'objectiu prioritari és el retorn dels espanyols i dels afganesos col·laboradors", ha repetit Marlaska. Entre el personal desplegat destaquen els agents del Grup Especial d'Operacions (GEO) de la Policia Nacional, als quals ha agraït la seva feina, de la mateixa manera que els traductors i els treballadors, als quals se'ls vol oferir "tota la seguretat necessària".

El PP i Vox demanen explicacions

Les declaracions del ministre de l'Interior no han estat suficients per al líder del PP, Pablo Casado, que ha exigit que el president Pedro Sánchez comparegui al Congrés dels Diputats per informar sobre el replegament espanyol a l'Afganistan i la posició del govern respecte a la victòria dels talibans, tal "com faran avui Merkel i Johnson".

El control talibà del país suposa "una greu derrota per als aliats occidentals contra el terrorisme islàmic i a favor dels drets humans, sobretot de les dones", segons Casado, que ha publicat a Twitter la seva preocupació per la situació que s'està vivint a l'Orient Mitjà.

TUIT pablo casado talibanes afganistan

Encara no tenim constància que el PP hagi registrat oficialment la petició de compareixença de Sánchez. En canvi, Vox ha presentat dues mocions perquè compareguin tant el ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, José Manuel Albares, com la ministra de Defensa, Margarita Robles. L'objectiu és que expliquin la situació dels traductors que van ajudar les tropes espanyoles de l'Afganistan.

Les peticions es van presentar aquest dissabte, abans que els talibans prenguessin el control de tot el país. La victòria insurgent ha desfermat una situació de caos davant la qual han reaccionat una seixantena de països, que han reclamat que es respecti i es faciliti una "sortida segura i ordenada dels ciutadans estrangers i afganesos que desitgin sortir del país". Espanya, els Estats Units i el Regne Unit es troben dins la llista de països que han signat aquesta petició.

 

Imatge principal: El rei Felip VI durant un acte de reconeixement al maig al personal que participa en missions a l'Afganistan / Europa Press