La Moncloa ha accelerat els nomenaments del nou govern de coalició. A l’espera que Pedro Sánchez comparegui aquest diumenge per anunciar els seus ministres, ja hi ha pràcticament tots els noms confirmats. Sense anar més lluny, seguint la lògica de les últimes 24 hores, aquest divendres ja hi ha hagut quatre noms: Salvador IllaJosé Luis Ábalos, Arancha González Laya i José Luis Escrivà.

L’últim que s’ha conegut és el fitxatge de Salvador Illa, secretari d'organització del PSC, com a ministre de Sanitat. Va ser un dels membres de l'equip negociador dels socialistes amb ERC. La seva incoporació a La Moncloa permetria que també participés de la mesa de negociació entre l'Estat i la Generalitat. 

Per altra banda, José Luis Escrivá, actual president de l’AIReF (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal) serà ministre de la nova cartera de Seguretat Social, Inclusió i Migracions. Escrivá va estar al capdavant de la Divisió de Política Monetària del Banc Central Europeu.

També s’ha confirmat la continuïtat de José Luis Ábalos, home fort del president, que rebateja el seu Ministeri de Foment per Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per “homologar-ho” a les denominacions europees. Mantindrà competències en habitatge, però, segons fonts de Moncloa anirà més enllà.

També avui s’ha donat a conèixer que la jurista basca Arancha González Laya, amb una llarga trajectòria internacional, serà la nova ministra d’Exteriors, ocupant la vacant de Josep Borrell. En aquests moments és subsecretària de l’ONU i directora executiva del Centre de Comerç Internacional.

A aquestes confirmacions d’avui se sumen les d’ahir. María Jesús Montero repetirà com a ministra d’Hisenda i a més a més exercirà de portaveu del nou govern de coalició. Teresa Ribera continuarà al govern, augmentat de ministra a vicepresidenta de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Serà la quarta vicepresidenta. Els altres tres vicepresidents també estan confirmats: Carmen Calvo (Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica), Pablo Iglesias (Drets Socials i Agenda 2030) i Nadia Calviño (Economia).

També estan confirmats per La Moncloa els altres integrants d’Unidas Podemos. El sociòleg català independent Manuel Castells és l’aposta d’Ada Colau, i serà ministre d’Universitats (se separarà de Ciència). El coordinador d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, tindrà el ministeri de Consum, de nova creació, amb competències en joc. La gallega Yolanda Díaz, persona de màxima confiança d’Iglesias, es quedarà amb la cartera de Treball (se separarà de Seguretat Social). Finalment, Irene Montero serà ministra d’Igualtat, competències que perdrà Carmen Calvo.

Tots aquests noms, fins a dotze, són els que han estat confirmats oficialment. En aquests moments també hi ha altres persones que integraran aquest govern, a l’espera de confirmació oficial. Són Fernando Grande-Marlaska (Interior), Reyes Maroto (Indústria), Isabel Celaá (Educació), Luis Planas (Agricultura), Margarita Robles (Defensa) i Pedro Duque (Ciència). En total, dinou ministres confirmats.

Previsiblement, falten per anunciar tres ministres: el de Justícia, el de Cultura i Esport i el de Política Territorial.