El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, està decidit a fer complir la sentència del Tribunal Suprem que obliga a restituir en el seu lloc al coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, però només ho vol fer de manera temporal i per poder tornar-lo a cessar per "raons de confiança". Aquesta decisió compta amb el suport del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Segons informa The Objective, la intenció és solucionar les formes en les quals es va argumentar el cessament, però en cap cas es planteja admetre a Pérez de los Cobos com a cap de la comandància de Madrid fins al final de la legislatura. L'executiu no tem que es reobri l'escàndol i dubte sobre l'amenaça del coronel de querellar-se contra Marlaska. A més, el Govern admet que Pérez de los Cobos ja no arribarà a general, ja que la decisió sobre la promoció de la cúpula del cos recau directament sobre el ministre de l'Interior.

Fonts del govern espanyol consultades pel digital de Madrid confirmen que Sánchez recolzarà completament a Marlaska en la seva decisió, perquè el govern considera que el cessament per motius de confiança és un poder governamental que no es pot soscavar. Segons l'executiu, el titular de l'Interior no pot mantenir a algú en un lloc de tanta rellevància com la comandància de Madrid si no confia en ell i si amenaça de presentar una querella contra el ministre. Per aquesta raó, Marlaska va dir en una entrevista amb Ràdio Nacional el dijous passat que continua mantenint que va haver-hi una pèrdua de confiança i que el concepte de pèrdua de confiança és suficient, però que és important especificar aquesta causa.

La justificació aportada en el seu moment per l'exdirectora de la Guàrdia Civil, María Gámez, va ser erràtica, segons indica la sentència del Suprem, perquè va vincular el cessament al fet que el coronel no li va comunicar la investigació de la policia judicial sobre les manifestacions del 8-M a Madrid l'any 2020, just abans de l'inici de l'estat d'alarma. Aquest dimecres, Marlaska va vincular el cessament el maig del 2020 als fons reservats en el cas Kitchen i 24 hores després va matisar les seves paraules dient que no va fer "cap imputació", sinó simplement va afirmar que aquests fons "es podrien haver gestionat millor". Tot i això, el que va justificar com el motiu principal de la destitució del cap de la comandància de Madrid va ser que aquest va filtrar als mitjans de comunicació l'informe sobre el 8-M i que no ho va comunicar als seus superiors de l'executiu espanyol.

Pérez de los Cobos, la patata calenta de Marlaska

Fins al moment el govern espanyol ha guardat la roba tot i el revés del Suprem contra l’ordre de Fernando-Grande Marlaska, que ha repetit que no pensa dimitir tot i les peticions en cascada de la dreta espanyola. Aquest dimarts, després de conèixer el sentit de la sentència, la Moncloa va relativitzar la conclusió del Suprem i la va cenyir a una “qüestió de forma i no de fons”. És l’argument que va ressaltar la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, després del Consell de Ministres. Unes al·legacions que cobren sentit ara que sabem que la idea de l'executiu és readmetre al coronel i després tornar a destituir-lo amb un motiu més concret.